• Haberler
  • Dünya
  • Ukrayna'ya Silah Ticaretine Karşı Olan Peter Pellengrini Slovakya'nın Yeni Cumhurbaşkanı Oldu

Ukrayna'ya Silah Ticaretine Karşı Olan Peter Pellengrini Slovakya'nın Yeni Cumhurbaşkanı Oldu

Slovakya'da cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turunda Başbakan Robert Fico'nun desteklediği Meclis Başkanı Peter Pellegrini (48) kazandı. Peter Pellegrini'nin ayrıca Ukrayna'ya Silah Ticaretine Karşı Olduğu biliniyor

Pellegrini, 15 Haziran’da göreve başlayacak.

Slovakya İstatistik Kurumu’nun paylaştığı resmi olmayan sonuçlara göre Pellegrini oyların yüzde 53,24’ünü alarak rakibi eski diplomat Ivan Korkov’u geride bıraktı. Korkov ise oyların yalnızca yüzde 46,76’sını aldı.

Sandığa gitme oranı ise yaklaşık yüzde 60’ı buldu.

Korkov, yenilgiyi kabul ederek seçimi kazanan Pellegrini’yi tebrik etti.

Slovakya'da Rusya konusunda görüş birliği sağlandı

Uzmanlara göre Pellegrini de Fico ile Rusya konusunda aynı görüşleri paylaşıyor. Bu durumun başbakan için işleri kolaylaştıracağı aktarılıyor.

Fico ekimde başbakan olmadan önce Slovakya Ukrayna’nın müttefikleri arasında yer alıyordu. Ancak Fico göreve gelmesinin ardından Slovakya’nın Kiev’e askeri tedarikini durdurma sözü vermişti.

Fico ayrıca Batı ülkelerinin Ukrayna’ya askeri desteğini durduması ve Moskova hükümeti ile masaya oturarak ateşkes görüşmelerine başlama çağrısında bulunmuştu. Fico yakın zamanlarda da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in “haksız yere şeytanlaştırıldıpını” söyledi.

Fico ayrıca Ukrayna’nın Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü’ne (NATO) girmesi halinde üçüncü bir dünya savaşının çıkacağını söyledi.

Pellegrini ise Ukrayna’ya yönelik askeri desteğin savaş çığırtkanlığı olduğunu iddia eden bir seçim kampanyası gerçekleştirdi. Pellegrini de Rusya dostu bir retoriği tekrarlayarak seçimi kazandı.

Pellegrini haziranda göreve başlamasıyla birlikte artık Slovakya’da Kiev hükümetini destekleyen üst düzey bir yetkili bulunmayacak.

Bakmadan Geçme