Getir, Türkiye Varlık Fonuna mı Devroluyor?

İngiltere, Almanya, Hollanda ve ABD'den çekilme kararı alan Getir için işler Türkiye'de de ters gitmeye başladı. Yaşanan mali sıkıntılar sonrasında Getir şirketinin Türkiye Varlık Fonuna devredileceği iddia edildi.

Getir'in Türkiye Varlık Fonu'na devredileceği iddiaları sosyal medyada geniş yankı uyandırdı.

Şirketin kurucusu Nazım Salur, Nisan ayında Türkiye’deki çalışmalarına daha iyi odaklanmak için gelirlerinin yüzde 7’sini oluşturan İngiltere, Almanya, Hollanda ve ABD pazarlarından çekileceğini duyurmuştu. 

Küresel faiz oranlarının sıçraması üzerine operasyonlarını sürdürecek yeterli finansman desteği bulamayarak Türkiye dışındaki tüm pazarlardan çekilen Getir’de sancılı dönem devam ediyor.

2015 yılında Nazım Salur tarafından kurulan ve pandemi ile birlikte Türkiye’nin en değerli şirketleri arasına girmeyi başaran, bu ivmeyle birlikte Avrupa ülkeleri ve ABD’ye de açılan Getir’de rüzgar biranda tersine dönmeye başladı.

İlk olarak Türkiye’deki çalışmalarına daha iyi odaklanmak için gelirlerinin yüzde 7’sini oluşturan İngiltere, Almanya, Hollanda ve ABD pazarlarından çekileceğini duyuran Getir’in şimdi de Türkiye Varlık Fonu’na devredileceği iddiası gündeme geldi.

GETİR'İN ORTAĞI KİM?

Bugüne kadar 2 milyar doların üzerinde yatırım alıp karşılığında hisse veren Getir’in en büyük yatırımcı ortağı, şirkete yaklaşık 1 milyar dolar para koyan Mubadala olarak biliniyor.

Getir’in en büyük yatırımcılarından olan Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Fonu Mubadala’nın hisselerinin Türkiye Varlık Fonu tarafından alınacağı iddiası sosyal medya gündeminde geniş yankı uyandırdı.

Binlerce kullanıcı, gelişmeleri Getir'i kurtarma operasyonu olarak değerlendirirken ülkenin kaynaklarının heba edildiğini öne sürerek duruma tepki gösterdi.

Paylaşımlarda “Getir'in mevcut durumdaki en büyük hissedarları Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli Mubadala Investment Company ve Abu Dhabi Growth Fund (ADG).
Muhtemelen Türkiye Varlık Fonu (TVF) Getir'in BAE'li ortaklarının hisselerini satın alacak. Yani bir nevi BAE'li yatırımcıları kurtarma operasyonu yürütülecek.

Getir'in yöneticilerinin yanlış tercihleri ve hatalı kararlarının neticesinde ortaya çıkan maliyeti günün sonunda biz TC pasaportluların üstlenecek olması cidden çok acı. Şeklinde yorumlar yapılarak yaşananlara tepki gösterildi.

Pandemi sırasında aldığı yatırımlarla değeri 12 milyar dolara kadar çıkan Getir, ABD ve Avrupa pazarlarında organik büyüme ve satın almalarla hızlı bir büyüme süreci yakalamış ve “evlere hızlı servis” sektöründe dünyanın önde gelen birkaç şirketi arasına girmişti.

Bakmadan Geçme