Türkiye'nin Nükleer Silahı Var Mı? Türkiye Nükleer Silah Üretebilir mi?

Nükleer silahlar her ne kadar korkunç silahlar olsalar da aynı zamanda devletler için düşmanlarına karşı en büyük caydırıcı güç olamaya da devam ediyorlar. Peki dört bir tarafı düşmanlarla çevrili cennet vatanımız Türkiye'nin nükleer silahları var mı ve Nükleer silah üretme kapasitesine sahip mi?

İlk Nükleer silah ne zaman geliştirildi?

İlk nükleer silahı geliştirmek için 2. Dünya savaşı döneminde birçok ülke birbiriyle yarıştı, ancak bombayı yapmayı ve kullanmayı başaran ilk ülke Amerika Birleşik Devletleri oldu. 16 Temmuz 1945 tarihinde ilk bomba Trinity’nin patlatılması ile dünya artık eskisi gibi bir yer olmayacaktı. Bundan sadece bir ay sonra 6 Ağustos 1945 tarihinde ise ilk kez atom bombası savaşta kullanıldı. Japonya’nın Hiroşima kentine atılan bu bomba şehri tamamen yok etti. Bundan üç gün sonra ise ABD bir başka atom bombasını da Nagazaki kentine atacak ve bu cehennem silahlarının neler yapabileceğini tüm dünyaya göstermiş olacaktı.

Hangi ülkeler Nükleer silaha ve üretme kapasitesine sahip?

İlk atom bombası Hiroşima’ya atıldıktan sonra tabi ki de insanoğlu bu silahların dehşetinin farkına vararak kullanmayı tamamen durdurmadı, aksine her gün daha fazla üretti. Aktif nükleer bombaya sahip olan ülkelerin yanı sıra NATO ülkelerinin tamamı da Nükleer silah üretme teknolojisine sahiptirler. Şu anda aktif olarak 9 ülkenin Nükleer Cephaneliği bulunmakta. Bu ülkeler ve ellerindeki tahmini başlık sayısı ise şöyle;

-          ABD: 5.244

-          Rusya: 5.889

-          Çin: 410

-          Fransa: 290

-          İngiltere: 225

-          Pakistan: 170

-          Hindistan: 164

-          İsrail: 90

-          Kuzey Kore: 40

Türkiye’nin Nükleer silahı var mı? Üretme kapasitesine sahip mi?

Türkiye Cumhuriyeti 18 Şubat 1952 tarihinde NATO’ya dahil olduktan sonra Atom bombası teknolojisi bize Amerika tarafından sağlanmıştır. Ancak Türkiye tarihi boyunca herhangi bir şekilde Nükleer silah sahibi olmamış ve olmaya çalışmamıştır. Ancak soğuk savaşın bitiminden 30 sene sonra yine ısınan dünya üzerinde Türkiye de ilk nükleer santrali Akkuyu aracılığıyla bir nükleer silaha sahip olmaya çalışabilir.

Türkiye topraklarındaki İncirlik hava üssünde ise 70 kadar Amerikan Menşeili Atom bombası bulunduğu düşünülmektedir. Bunların kullanımı tamamen Amerikan tekelinde olduğu için Türkiye’nin bu bombalar üzerinde bir söz sahipliği yoktur. Ancak yukarıda da söylediğimiz gibi Türkiye atom bombası yapacak teknolojiye neredeyse 70 yıldır sahiptir ve istediğinde tüm politik ve askeri zorluklara aldırmayarak nükleer silah üretebilir.

Bakmadan Geçme