Milli Ağır Torpido AKYA Artık Hazır

Milli ağır torpido projesi kapsamında geliştirilen AKYA ağır torpido, geçtiğimiz günlerde ilk harp başlıklı test atışını gerçekleştirdi. Hedefini tam isabetle vurarak batıran torpido, kritik bir eşiği geride bıraktı.

Roketsan tarafından 2013 yılından beri geliştirilen AKYA ağır torpido, bugüne kadar 60’dan fazla testi gerçekleştirdi. Son olarak geçtiğimiz günlerde, harp başlıklı atış testini de gerçekleştiren torpido, hedefini vurarak kısa süre içinde batırmayı başardı. Atış TCG PREVEZE denizaltısından yapıldı. Süreçte bundan sonra kabul testlerinin başlaması ve AKYA’nın hizmete alınması bekleniyor.

Mavi vatan için kuvvet çarpanı

AKYA’nın hizmete girmesi ile birlikte, Türkiye dünyada torpido üretebilen sayılı ülke arasında girecek. ABD, Rusya, Çin, Almanya, İtalya ve Fransa’dan sonra Türkiye’de artık bu kabiliyete sahip. 2024 yılı içerisinde seri üretime girmesi beklenen AKYA, U-214 “Reis” sınıfı başta olmak üzere tüm denizaltılarımızda kullanılacak. Bununla beraber bu alandaki ABD üretimi Mk-48 ve Alman üretimi DM2A4 torpidolarına olan bağımlılığımız da sona ermiş olacak. Torpidolar oldukça stratejik silahlar olduğundan, teknik özellikleri tam olarak açıklanmasa da menzilinin 50 kilometreden fazla, süratinin ise 45 Knottan yüksek olduğu düşünülüyor.

Denizin sessiz avcıları

Torpidolar, ordular için en stratejik silahlardan biri. Denizaltı ve su üstü gemilerden atılan torpidolar, çeşitli harp başlıkları ile düşman gemilerini batırmak veya savaş dışı bırakmak için kullanılıyor. Dünyada üretilen torpidoların neredeyse hiçbirinin teknik özellikleri tam olarak açıklanmıyor, böylece düşman ülkeler için tam bir bilinmezlik haline geliyorlar. Dünyada çok az ülkenin böyle komplike bir silahı üretme kabiliyeti olması, bu silahların ne kadar önemli olduğunun da bir işareti. Üstelik savaş zamanı torpidolarda dışarıya bağımlı olmak, denizaltı gibi çok önemli savaş araçlarının torpido yetersizliğinden savaş dışı kalmasına yol açabiliyor.

Bunun en son örneği ise Falkland savaşında Arjantin’in başına geldi. Arjantin donanmasına ait Santa Fe denizaltısı torpidolarının tükenmesi neticesinde işlevsiz hale geldi ve bu yüzden İngiliz donanması rahatça Arjantin donanmasını avlayabildi.

Torpidolar, ülkelerin kaderlerini değiştirebilecek ölçüde kıymetli silahlar. Bu kadar önemli bir silah sisteminin yerli olarak ülkemizce üretiliyor olması çok önemli bir olay. Bu durum dostumuza güve, düşmanımıza ise korku saçıyor.

Bakmadan Geçme