LEVENT Hava Savunma Füzesi İlk Defa Ortaya Çıktı

ROKETSAN tarafından geliştirilen ve Amerikan RAM füzelerine milli alternatif olan LEVENT Hava Savunma Füzesi ilk kez görüntülendi.

Katar’ın başkenti Doha’da düzenlenen DIMDEX 2024 Doha Uluslararası Denizcilik Savunma Fuarına Türk savunma sanayii şirketleri adeta çıkarma yaptı. Fuara füze ve mühimmat çözümleriyle katılan Roketsan, geliştirme faaliyetlerini sürdürdüğü LEVENT Yakın Hava Savunma Füzesi’nin tam ölçekli maketini ilk kez sergiledi.

Deniz platformlarının Gemi savar füzeler ve Dronlar başta olmak üzere her türlü hava hedefine karşı yakın hava savunması için geliştirilen LEVENT Füzesi, 11 kilometre menzile ve 70 kilogram ağırlığa sahip. Füzede Pasif RF ve Görüntüleyici Kızılötesi Arayıcı (IIR)’dan oluşan çift modlu bir arayıcı başlık kullanılıyor. SUNGUR Füzesi üzerinden geliştirilen LEVENT, gemilerimizin yakın hava savunmaları için GÖKDENİZ yakın hava savunma sistemi ile beraber çalışacak. Füzede iki farklı güdüm sistemi olduğundan, hem füzeler ve uçaklar gibi ısı yayan hedeflere hem de dronlar gibi fazla ısı yaymayan ama son derece tehlikeli hedeflere karşı gemilerimizi koruyacak.

ABD daha önce ambargo uygulamıştı

Amerika CATSAA yaptırımları kapsamında daha önce kullandığımız ve LEVENT’in Amerikan muadili olan RAM füzelerine ambargo koymuştu. Bunun üzerine başta Anadolu ve İ sınıfı Firkateynlerimiz olmak üzere gelecekte üreteceğimiz gemiler için LEVENT geliştirilmeye başlandı. Füzelerin üretilmesi ile birlikte hem Türkiye bu alanda dışa bağımlılıktan kurtuldu hem de ihracat potansiyeli olan bir ürün olduğundan bundan ülkemizin gelir elde etmesinin önü açılmış oldu.

Hangi gemilerde kullanılacak

LEVENT sisteminin ilk başta şu an tersanelerde yapımı süren İ sınıfı Firkateynlerimizde kullanılması, zamanla da Anadolu ve İstanbul gemilerimize entegre edilmesi bekleniyor.

Bakmadan Geçme