Slovakya Cumhurbaşkanını Seçiyor

Slovakya'da halk yeni cumhurbaşkanını seçmek için yerel saatle 07.00 itibarıyla oy kullanmaya başladı.

Slovakya Cumhurbaşkanlığı Seçimleri Başladı


Slovakya’da halk, cumhurbaşkanlığı seçimi için oy kullanmaya başladı. Yaklaşık 4,3 milyon kayıtlı seçmenin bulunduğu ülkede, sabah 07.00 itibarıyla başlayan oy verme işlemi akşam 22.00’ye kadar sürecek.

Öne Çıkan Adaylar


Seçimde dokuz aday yarışırken, Parlamento Başkanı Peter Pellegrini ve eski Dışişleri Bakanı İvan Korcok dikkat çekiyor. Mevcut Cumhurbaşkanı Zuzana Caputova’nın ikinci dönem için aday olmadığı seçimlerde, yaklaşık 5,4 milyon nüfuslu Slovakya’da toplam 5 bin 938 oy kullanma noktası bulunuyor.

Siyasi Çizgiler ve Beklentiler


Pellegrini, Rusya yanlısı açıklamalarıyla tanınan Başbakan Robert Fico’nun desteğini alırken, AB yanlısı Korcok ise Ukrayna yanlısı siyasi çizgisiyle öne çıkıyor. Pellegrini’nin seçimleri kazanması durumunda, ülkenin AB’den uzaklaşacağı ve medya üzerindeki kontrolün artacağı yorumları yapılıyor.

Anket Sonuçları ve İkinci Tur Olasılığı


Son anketlere göre, Pellegrini ve Korcok’un oyları birbirine oldukça yakın. Ipsos’un kamuoyu yoklaması, Pellegrini için yüzde 37, Korcok için ise yüzde 36 oy oranı öngörüyor. Eğer ilk turda hiçbir aday yeterli çoğunluğu sağlayamazsa, en fazla oy alan iki aday arasındaki ikinci tur seçimleri 6 Nisan’da yapılacak.

Bakmadan Geçme