Polonya'dan 1,4 Milyar Dolarlık Devasa Carl-Gustav Siparişi

Özellikle son 10 yıldır ciddi anlamda silahlanan ve devasa silah siparişleri veren Polonya, bu siparişlere bir yenisini daha ekledi. İsveçli SAAB firması ile tam 1,4 milyar dolarlık bir anlaşmaya imza atıldı.

Son yıllarda tüm Avrupa genelinde savunma harcamaları kısılırken Polonya’nın savunma harcamaları inanılmaz bir yükselişe geçti. GSYİH’nin yaklaşık yüzde 2,5’unu savunma harcamalarına ayıran ülke, bu harcamaların da sütünde devasa alımlar yapıyor. Daha önce Kore’den 980 adet K2 ana muharebe tankı ve 648 adet K9 Thunder obüsü satın alan Polonya, bu sefer de 1,4 milyar dolar karşılığında 6 binden fazla Carl-Gustav M4 modeli lançeri ve yüzbinlerce mühimmatını satın aldı. Teslimatların ise 2027’ye kadar bitirilmesi öngörülüyor.

Carl Gustav Geri Tepmesiz Top

Carl-Gustav geri tepmesiz top, ilk defa 1948 yılında hizmete girdi ve o günden bugüne gelişerek varlığını sürdürdü. Zamanla çeşitli versiyonları çıksa da günümüzde ilk defa 2014 yılında tanıtılan M4 versiyonu kullanılmaktadır. 20’den fazla ülkenin envanterinde bulunan silahın etkili menzili mühimmat tipine bağlı olarak 50 ila 2500 metre arasında değişmektedir. Carl-Gustav’ın en büyük avantajlarından biri de mühimmat çeşitliliğidir. Silahın HEAT, patlayıcı tanksavar, duman ve Roket destekli mühimmatlar da dahil 10’dan fazla mühimmat çeşidi bulunmakta.  

Bakmadan Geçme