Türkiye ile Irak Arasında Kalkınma Yolu Anlaşması İmzalandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 13 yıl aradan sonra Irak'a gerçekleştirdiği ziyaret kapsamında Irak Başbakanı Sudani ile Kalkınma Yolu Anlaşması'nın imza törenine katıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 13 yıl aradan sonra Irak'a resmi ziyaret gerçekleştiriyor.

Erdoğan, Bağdat’ta Irak Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşid ve Başbakan Muhammed Şiya es Sudani ile görüştü.

Görüşmelerin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak Başbakanı Sudani ile Kalkınma Yolu Anlaşması'nın imza törenine katıldı.

Anlaşmaya göre Türkiye ile Irak arasındaki ticaret hacminin 2030 yılında 20 milyar dolara ulaştırılması hedefleniyor.

KALKINMA YOLU ANLAŞMASI'YLA TİARET HACMİ ARTIRILACAK
İki ülke arasında Kalkınma Yolu Anlaşması imzalandı. Görüşmelerin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak Başbakanı Sudani ile Kalkınma Yolu Anlaşması'nın imza törenine katıldı.

İki ülke arasında ticaret hacminin Kalkınma Yolu Projesi'nin tamamlanmasıyla 2030 yılında 20 milyar dolara ulaştırılması hedefleniyor.

Proje ile birlikte yaklaşık bin 176 kilometre uzunluğunda yüksek hızlı yük ve yolcu taşımasına uygun demir yolu ve bin 190 kilometre uzunluğunda otoyol inşa edilecek.

Kalkınma Yolu Projesi Orta Doğu ve Körfez Bölgeleri başta olmak üzere güneydoğu Asya ülkelerine yapılacak ihracatta da artış olması öngörülüyor.

Başlangıçta "Kuru Kanal" olarak anılan projenin ismi, Mart 2023'te Irak Başbakanı'nın Ankara ziyaretinde  "Kalkınma Yolu" olarak değişmişti. Söz konusu proje, Irak'ta petrol dışı sürdürülebilir ekonominin de temeli olarak nitelendiriliyor.

Bakmadan Geçme