• Haberler
  • Sağlık
  • Karın Ağrısına ne Sebep Olur? Nasıl Geçer? Ne Zaman Tehlikeli Olur?

Karın Ağrısına ne Sebep Olur? Nasıl Geçer? Ne Zaman Tehlikeli Olur?

Bu yazımızda Op. Dr. Sertaç Demirel'in anlatımıyla karın ağrısına dair akla gelen sorulara cevap bulacaksınız.

Bu haberde Memorial Şişli Hastanesi Genel Cerrahi bölümünden Operatör Doktor Sertaş Demirel karın ağrıları hakkında bazı bilgilendirmeler yapacak

KARIN AĞRISI HAFİFE ALINACAK BİRŞEY DEĞİLDİR

Karın ağrısı, yaşamımızın herhangi bir döneminde hepimizin karşılaştığı bir durumdur. Birçok nedenden dolayı ortaya çıkabilir. Karın içinde birçok organ bulunmaktadır: midemiz, safra kesemiz, kalın bağırsağımız, ince bağırsağımız, karaciğerimiz, pankreasımız, kadınlarda rahim ve yumurtalıklar gibi. Bu organlarda meydana gelen herhangi bir hastalık, karın ağrısına neden olabilir. Bu yüzden, karın ağrısı bazen hafife alınmamalı, bazen üzerine gitmek gereken bir durum olabilir.

Karın ağrısına dikkat etmemiz gereken bazı önemli noktalar vardır. İlk olarak, ağrının zamanı önemlidir. Ağrı, yemekten önce mi, yemekten sonra mı, hiçbir şey yapmasanız da mı, hareket ettikten sonra mı ortaya çıkıyor? Ağrının şiddeti de önemlidir. Aniden mi ortaya çıkıyor, yoksa giderek artan bir şiddette mi? Ayrıca, ağrıya eşlik eden bulgular da dikkate alınmalıdır. Örneğin, kusma var mı, kusmanın rengi nasıl? Tuvalet alışkanlığımızda bir değişiklik var mı? Dışkının renginde kan veya salgı var mı?

MEVCUT HASTALIKLAR KARIN AĞRISINA NEDEN OLABİLİR

Mevcut olan hastalıklarımız da karın ağrısına neden olabilir. Şeker hastalığı, kalp hastalığı, tansiyon gibi kronik hastalıklarımız varsa bunlar da ağrının sebebini oluşturabilir. Ayrıca, ailede daha önce bağırsak, mide, safra kesesi, karaciğer gibi organlarda hastalık geçirmiş birisi varsa bu da dikkate alınmalıdır.

İLK YAPILACAK ŞEY BİR DOKTORA BAŞVURMAK

Bu belirtilere dikkat etmek önemlidir. Ancak, herhangi bir ağrıyla hemen doktora gitmek zorunda değiliz. Ancak, belirtiler şiddetliyse veya endişe vericiyse, bir doktora başvurmak önemlidir. Doktor, muayene bulgularına ve belirtilere göre uygun görüntüleme ve kan testleri yaparak ağrının nedenini belirlemeye çalışacaktır. Sonuç olarak, eğer ağrı sizi rahatsız ediyorsa ve şüpheler uyandırıyorsa, doktora başvurmanızı öneririm.

MUHABİR HABER MERKEZİ

Bakmadan Geçme