İklim Değişikliği Dünyada Çalışan İnsanların Yüzde 70'i İçin Sağlık Sorunu Oluşturuyor

İklim değişikliğinin sağlık üzerindeki etkileri çeşitlilik gösterir. Bunlar arasında kanser, kalp-damar ve solunum hastalıkları, böbrek fonksiyon bozuklukları ve zihinsel sağlık sorunları yer alır.

ILO RAPORUNA GÖRE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ÇALIŞANLARIN SAĞLIĞINI TEHDİT EDİYOR

Birleşmiş Milletler Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), yayımladığı "Değişen İklimde İş Sağlığı ve Güvenliğinin Sağlanması" başlıklı raporda, iklim değişikliğinin dünya genelinde çalışanların yüzde 70'i için ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını bildirdi.

Rapora göre, kanser, kalp-damar ve solunum hastalıkları, böbrek fonksiyon bozuklukları ve zihinsel sağlık sorunları gibi ciddi sağlık sorunları, iklim değişikliğinin doğrudan etkileri arasında yer alıyor. Mevcut iş sağlığı ve güvenliği koşulları ise ortaya çıkan risklerle başa çıkmakta yetersiz kalıyor.

ÇALIŞANLARIN ÜÇTE İKİSİ TEHLİKEDE

2020 yılında, küresel iş gücünün yüzde 70,9'u aşırı sıcaklığa maruz kaldı. Bu durumda çalışırken yaşanan yaralanmaların sayısı 22,8 milyonu bulurken, yaklaşık 18 bin 970 işçinin hayatını kaybettiği tahmin ediliyor.

Raporda ayrıca, 1,6 milyar işçinin ultraviyole radyasyonuna, aynı sayıda işçinin hava kirliliğine maruz kaldığı belirtiliyor. Açık havada çalışanlar arasında her yıl 860 bine kadar "çalışma kaynaklı" ölümlerin yaşandığı vurgulanıyor.

Tarım sektöründe çalışan 870 milyondan fazla işçinin zirai ilaçlara maruz kaldığı, bu nedenle her yıl 300 binden fazla ölümün pestisit zehirlenmesinden kaynaklandığı da raporda yer alıyor.

İŞ SAĞLIĞI İÇİN MÜCADELE EDİLMELİ

Raporun bir parçası olan Manal Azzi, iklim değişikliğinin çalışanlar için önemli bir sağlık sorunu olduğunu belirterek, iş sağlığı ve güvenliği konularının iklim değişikliği mücadelesinin ayrılmaz bir parçası olması gerektiğini vurguladı. Azzi, sağlıklı ve güvenli çalışma ortamlarının sağlanmasının, çalışma hayatındaki temel ilkelerden biri olduğunu ve bu taahhüdün yerine getirilmesi gerektiğini ifade etti.

MUHABİR HABER MERKEZİ

Bakmadan Geçme