Doktorlardan şeker ölçüm cihazı uyarısı: "Diyabeti olmayanlar kullanmamalı"

Birleşik Krallık Ulusal Sağlık Servisi'nin ulusal diyabet danışmanı Profesör Partha Kar, bu cihazların yeme bozukluklarına neden olabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Doktorlar: Şeker Ölçüm Cihazları Diyabeti Olmayanları Risk Altına Sokabilir

Birleşik Krallık Ulusal Sağlık Servisi'nin ulusal diyabet danışmanı Profesör Partha Kar, şeker ölçüm cihazlarının diyabeti olmayan kişiler için gereksiz olduğunu ve yeme bozukluklarına yol açabileceği uyarısında bulundu.

ZOE Tarafından Üretilen Cihazlar Yeme Bozukluklarını Tetikleyebilir

ZOE gibi şirketlerin ürettiği şeker ölçüm cihazları, sosyal medyada reklamı yapılan ve kullanıcıların beslenme seviyelerini izlemelerine olanak tanıyan kişiselleştirilmiş diyet trendinin bir parçası haline geldi. Ancak 300 sterlinlik program, diyabeti olmayan kişilerin gıda alımlarını kaydetmelerine ve kan şekeri seviyelerini ölçmek için iki hafta boyunca glikoz monitörü takmalarına olanak tanıyor.

Uzmanlar ve Yardım Kuruluşları Uyarıyor

Profesör Partha Kar'ın yanı sıra, yeme bozukluğu yardım kuruluşu Beat de bu cihazların diyabeti olmayan kişilere yönelik kullanımını önermiyor. Uzmanlar, bu tür teknolojilerin kullanılmasının, sayılara takıntılı bir şekilde odaklanmaya ve en uç durumlarda yeme bozukluklarına dönüşebileceği uyarısında bulunuyor.

Yapay Zeka Teknolojisi İle Diyabet Tespiti

Doktorlar, ses teknolojisinin, Tip 2 diyabet hastalığını 6 ila 10 saniyelik ses kayıtlarından ayırt edebilen bir yapay zeka modeli geliştirilmesiyle ilgili çalışmaların önemli olduğunu belirtiyor. Bu teknoloji, mevcut tespit yöntemlerindeki zaman, yolculuk ve maliyet engellerini ortadan kaldırabilir.

Yapılan Araştırmaların Önemi

Klick Labs'ten araştırmacı bilim insanı Jaycee Kaufman, çalışmalarının, Tip 2 diyabeti olan ve olmayan sesleri ayırt etme yeteneğine sahip olduğunu gösterdiğini belirtiyor. Araştırmacılar, 18 bin kaydın analiz edilmesiyle elde ettikleri sonuçların, tıp camiasının diyabet taraması yapma şeklini değiştirebileceğini öne sürüyor.