• Haberler
  • Dünya
  • Altın Ayı Kazanan Yönetmene Ülkesi İran Kırbaç Cezası Verdi

Altın Ayı Kazanan Yönetmene Ülkesi İran Kırbaç Cezası Verdi

Berlin Film Festivali'nde (Berlinale) 2020 yılında 'There Is No Evil' adlı filmiyle büyük ödül olan Altın Ayı'yı kazanan İranlı yönetmen Mohammad Rasoulof'ın ülkesi İran'da hapis ve kırbaç cezası aldı

İranlı yönetmen Mohammad Rasoulof, ülkesinde ulusal güvenliği tehdit ettiği suçlamalarıya sekiz yıl hapis ve kırbaç cezasına çarptırıldı.

ÜLKENİN GÜVENLİĞİNE KARŞI SUÇ İŞLEDİ

CNN Türk'te yer alan habere göre, Paknia mahkeme kararlarının yanı sıra, müvekkili olan yönetmen Rasoulof'a atfedilen suçların niteliğine ilişkin de bilgiler vererek, ödüllü yönetmenin film ve belgesellerinin, mahkemece "ülkenin güvenliğine karşı suç işlemek amacıyla gizli anlaşma örnekleri" olmakla suçlandığını yazdı.

Altın Ayı Kazanan Yönetmene Ülkesi İran Kırbaç Cezası Verdi

Tüm bunlar yaşanırken, yönetmenin son filmi 'The Seed of the Sacred Fig' (Kutsal İncirin Tohumu) dünya prömiyerini bu yıl 77. Cannes Film Festivali'nde, festivalin 'Ana Yarışma' kategorisinden sonra gelen en prestijli yan seçkilerinden biri olan 'Belirli Bir Bakış' bölümünde yapmaya hazırlanıyor.

CANNES'A GİDİP GİDEMEYECEĞİ BELLİ DEĞİL

Filmin gösterime girmesinden önce, yönetmen ve yapım ekibinin İran hükümetinin baskısıyla karşı karşıya kaldığını iddia eden avukat, geçen hafta X'te bazı oyuncuların yetkililer tarafından sorgulandığını ve ülkeden çıkışlarının engellendiğini yazdı. Paknia'ya göre bazı oyuncular da yetkililerden Rasoulof'a filmi festivalden çekmesini söylemelerini istediklerini iddia etti.

FİLMİ YASAKLANMIŞTI

Paknia ayrıca geçen hafta X'te Rasoulof'un filminin gösterimine katılmak üzere Cannes'a gidip gidemeyeceğinin belirsiz olduğunu yazdı. 2022 yılında bir İran mahkemesi Rasoulof'u bir yıl hapis cezasına çarptırmış ve film yapmasını yasaklamıştı

MUHABİR

Bakmadan Geçme