• Haberler
  • Kültür
  • İstanbul'un İncisi Galata Kulesi Yeniden Ziyarete Açılıyor

İstanbul'un İncisi Galata Kulesi Yeniden Ziyarete Açılıyor

Metropol kent İstanbul'un simgelerinden olan ve 23 Şubat 2024 tarihinde ziyaretçilere kapatılan tarihi Galata Kulesi 3 aylık aradan sonra yeniden ziyarete açılıyor.

Yaklaşık 3 ay önce 23 Şubat 2024 tarihinde depreme karşı güçlendirme ve dış cephe onarımı çalışmaları sebebiyle ziyarete kapatılan İstanbul'un incisi Galata Kulesi, yeniden ziyaretçilere açılıyor.

Tarihi kulede daha iyi ziyaretçi deneyiminin sağlanabilmesi için ziyarete kısıtlama getirilecek. İstanbul'un simge eserlerinden olan ve her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turisti ağırlayan Galata Kulesi'ne saatte en fazla 100 kişinin girişine izin verilecek.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından, Galata Kulesi'nde gerçekleştirilen onarım ve olası bir İstanbul depremine karşı güçlendirme çalışmaları tamamlandı.

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün sosyal medya hesabından yapılan açıklamayla açılışını merakla bekleyen milyonlarca kişiye müjde niteliğinde haber verildi.

Tarihi kulenin hem ziyaretçilere hem de göçmen ebabil kuşlarına açılacağı haberinin paylaşıldığı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Bakanlığımız tarafından Galata Kulesi'nde gerçekleştirilen onarım ve iyileştirme çalışmaları tamamlanmıştır. 1964-1967 yılları arasında eklenen betonarme yapılar üzerinde yapılan teknik analizler ve jeoradar raporları doğrultusunda hazırlanan projeler, modern teknolojilerle ve alanında uzman akademisyenlerimizin rehberliğinde uygulanmıştır.

EN FAZLA 100 ZİYARETÇİ ALINACAK

Restorasyon çalışmaları, fen ve sanat kurallarına uygun şekilde tamamlanarak yapı hem kültürel mirasımızı koruyacak hem de ziyaretçilere ve göçmen ebabil kuşlarına ev sahipliği yapacak şekilde düzenlenmiştir. Çalışmalar, profesyonel dağcılar tarafından yapılan kapsamlı uygulamalarla desteklenmiştir.

25 Mayıs 2024 tarihinden itibaren ziyaretçilere yeniden açılacak olan Galata Kulesi'nde, ziyaretçi yönetim planı çerçevesinde saat başı en fazla 100 kişi olacak şekilde kontrollü girişlere izin verilecektir."

GALATA KULESİNİ KİM YAPTIRDI?

İstanbulluların vazgeçemediği, İstanbul'u ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin ise ziyaret etmeden gidemediği simge eserlerden birisi olan Galata Kulesi'ni tarihte ilk olarak Bizans İmparatoru Anastasius 528 yılında fener kulesi olarak inşa ettirdi. Tarihi süreç içerisinde Cenevizliler kuleyi 1349 yılında yeniden inşa etti. 1500’lü yıllarda ise depremden zarar gören tarihi kule, Mimar Hayreddin tarafından onarılarak eski haline getirildi. III. Selim döneminde ise kulenin üst katına bir cumba eklendi. Kule, 1831’de bir yangın daha geçirince II. Mahmut kulenin üzerine iki kat daha çıkarak bugünki halini verdi. Galata Kulesi'nde farklı zamanlarda restorasyon ve iyileştirme çakışmaları gerçekleştirilerek günümüze kadar gelmesi sağlandı.