• Haberler
  • Sağlık
  • DSÖ Ülkelerin Sağlık Sistemine Müdahale mi Ediyor? DSÖ Geniş Yetki Sözleşmesi Nedir?

DSÖ Ülkelerin Sağlık Sistemine Müdahale mi Ediyor? DSÖ Geniş Yetki Sözleşmesi Nedir?

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) geniş yetki sözleşmesi, ülkelerin sağlık sistemleri üzerinde daha fazla kontrol sağlamak amacıyla önerilen bir düzenlemedir.

Bu sözleşmenin temel içerikleri şunlardır:

-Pandemi Hazırlığı ve Müdahalesi: Ülkelerin pandemi hazırlık kapasitelerini artırmak ve DSÖ'nün pandemilere hızlı ve etkin bir şekilde müdahale edebilmesi için yetki verilmesi.

-Sağlık Sistemlerinin Güçlendirilmesi: DSÖ'nün ülkelerin sağlık sistemlerini güçlendirmek amacıyla çeşitli reformlar ve standartlar getirmesi.

-Veri Paylaşımı ve Şeffaflık: Ülkelerin sağlık verilerini DSÖ ile paylaşması ve şeffaflığın artırılması.
Uluslararası İşbirliği: Küresel sağlık sorunlarıyla başa çıkmak için uluslararası işbirliğinin teşvik edilmesi ve ülkelerin DSÖ'nün liderliğinde ortak hareket etmesi.

DSÖ Ülkelerin Sağlık Sistemine Müdahale mi Ediyor? DSÖ Geniş Yetki Sözleşmesi Nedir?

BİRÇOK ÜLKE BU SÖZLEŞMEYİ REDDETTİ

Japonya'nın yanı sıra Slovakya, ABD, Hollanda ve İngiltere de bu sözleşmeyi reddetmiştir. Reddetme nedenleri arasında ulusal egemenlik kaygıları ve DSÖ'ye verilecek geniş yetkilerin ülkelerin bağımsız sağlık politikalarını etkileyebileceği endişesi bulunmaktadır. Bu ülkeler, DSÖ'nün önerdiği yetki sözleşmesinin yerine ulusal sağlık sistemlerinin güçlendirilmesi ve uluslararası işbirliğinin gönüllülük esasına dayalı olarak yürütülmesi gerektiğini savunmaktadır.

TÜRKİYE DSÖ'NÜN GENİŞ YETKİ SÖZLEŞMESİN KABUL ETTİ Mİ?

Sağlık bakanlığından veya hükümet yetkililerinden bu yönde resmi bir açıklama yapılmadı. Türkiye'nin sözleşmeyle ilgili hangi aşamada olduğu konusu henüz netlik kazanmadı. Ancak yaşanan gelişmeler ve sosyal medyada binlerce kullanıcı Türkiye'nin kesinlikle böyle bir sözleşmeyi kabul etmemesi gerektiği yönünde yorumlarda bulunuyor.

MUHABİR HABER MERKEZİ