• Haberler
  • Gündem
  • Türkiye Yeraltı Zenginlikleri Bakımından Dünyada Kaçıncı Sırada?

Türkiye Yeraltı Zenginlikleri Bakımından Dünyada Kaçıncı Sırada?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Bizim çok büyük yeraltı zenginliklerimiz yok, alın terimizden başka hiçbir şeye umut bağlayamayız' yönündeki ifadeleri sonrasında Türkiye'nin yeraltı zenginliklerinin yeterli olup olmadığı konusu gündem oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TOBB Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada dikkat çeken bir ifade kullandı. Erdoğan "Gerçeği hepimizin kabullenmesi gerekiyor. Türkiye üreterek büyümek, tasarruf ederek kaynaklarını verimli kullanmak zorunda olan bir ülkedir. Bizim çok büyük yeraltı zenginliklerimiz yok. Alın terimizden başka hiçbir şeye umut bağlayamayız..." diye konuştu. Erdoğan'ın bu konuşmasından sonra Türkiye'nin yeraltı zenginliği sosyal medyada gündem oldu.

TÜRKİYE'YE YERALTI ZENGİNLİĞİ BAKIMINDAN DÜNYADA KAÇINCI SIRADA?

Türkiye, yeraltı kaynakları yönünden dünya madenciliğinde maden çeşitliliği itibariyle 132 ülke arasında 10’uncu sırada yer almasına, dünyada ticareti yapılan 90 çeşit madenden 77’sinin ülkemizde bulunmasına rağmen, her yıl milyarlarca dolar cari açık veriyor.

TMD Yönetim Kurulu Başkanı Emiroğlu, yakın zamanda Doğu ve Güney Anadolu bölgelerinde kaliteli ve yüksek tenörlü yeni çinko rezervleri tespit edildiğini ve işletme aşamasına geçildiğini söyledi.

Ülkenin altın üretiminin geçen yıla kıyasla artış gösterdiğini ifade eden Emiroğlu, Elazığ bölgesinde yeni bir bakır rezervi bulunduğunu ve bunun ülke için önemli bir kaynak olduğunu kaydetti.

TÜRKİYE KAYNAK ÇEŞİTLİĞİNE SAHİP!

Türkiye'nin madencilik sektörü için zengin bir kaynak çeşitliliği potansiyeline sahip olduğuna işaret eden Emiroğlu, ülkenin, dünyanın en büyük mermer, feldspat, traverten ve ikinci büyük krom cevheri ihracatçısı, en büyük bor ve üçüncü büyük doğal taş üreticisi ve ihracatçısı, dünyanın sekizinci büyük çinko ve 10'uncu büyük kurşun üreticisi olduğu bilgisini paylaştı.

ALTIN REZERVİNDE 11.SIRADAYIZ!

Emiroğlu, Türkiye'nin dünya altın rezervi ülke bakımından 11'inci sırada olduğunu da vurgulayarak, "Ayrıca Türkiye, AB ülkeleri arasında en fazla altın üretimi gerçekleştiren ülke konumunda. Verdiğim bu rakamlar ülkemizin maden potansiyelini ortaya koyuyor. Bu potansiyel, aramaların ve yeni yatırımların artması ile birçok yeni işletilebilir maden rezervlerini ortaya çıkartacaktır." şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme