Türkiye Mart Ayında Kara Kışa Teslim Oldu

Türkiye baharı beklerken kış döneminde yağmayan kar yağışı Mart ayında yağmaya başladı. Doğu Anadolu Bölgesi'nden günlerdir devam eden kar esareti, yurdun iç kesimlerinde de etkili olmaya başladı. Başkent Ankara başta olmak üzere Anadolu'da bir çok kent güne karla uyandı.

Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği ve baharın beklendiği bir dönemde sıcaklıklar aniden düşmeye başladı. Yurt genelinde soğuk ve yağışlı hava etkisini göstermeye başlarken Doğu ve İç Anadolu bölgelerindeki bir çok ilde kar yağışı etkili olmaya başladı. "Mart kapıdan baktırır, kazma kürek yaktırır" deyimini vatandaşlar yaşayarak idrak etmiş oldu.

BAŞKENT BEYAZA BÜRÜNDÜ

Ankara'da gece saatlerinde başlayan kar yağışı sonrası yeşil alanlar ve binaların çatıları beyaza büründü.

Başkentte gece saatlerinde hava sıcaklığının düşmesiyle birlikte kar yağışı etkili oldu. Sabaha karşı etkisini artıran yağışla birlikte kent merkezinde yeşil alanlar ve binaların çatıları beyaz örtüyle kaplandı.

Özellikle kentin yüksek kesimlerindeki mahallelerde cadde ve sokaklar büyük oranda karla kaplandı. Şehir içindeki yollar ise kar tutmadı. Ancak sabah saatlerinden itibaren de etkisini sürdüren kar yağışı nedeniyle ulaşım yavaşladı. Özellikle ana yollarda araç yoğunluğu oluştu. Ankara Büyükşehir Belediyesi ekipleri, yağış nedeniyle önlemlerini artırdı.

BOLU TÜRKİYE'NİN EN SOĞUK İLİ OLDU

Bolu, Meteoroloji Gözlem İstasyonundan alınan meteorolojik parametrelerde bu gece eksi 8,9 dereceyle Türkiye'nin en soğuk ili olarak kayıtlara geçti.


Edinilen bilgiye göre, Meteoroloji Genel Müdürlüğü 1711 Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonundan alınan il ve ilçelere ait meteorolojik parametrelerde, Türkiye'nin en soğuk ili sıfırın alında 8,9 dereceyle Bolu’nun kayak turizmi merkezi Kartalkaya olarak kayıtlara geçti. Kayak merkezindeki kar kalınlığı ise 152 santimetre olarak açıklandı.

Kartalkaya Kayak Merkezi’nde hava sıcaklığı eksi 8,9 derece olarak ölçülürken, Erzurum, Palandöken, Doğu Anadolu Gözlemevi eksi 8,2 dereceyle ikinci sırada yer aldı. Türkiye’nin en soğuk üçüncü yeri ise eksi 7,9 derece ile Ardahan’ın Göle ilçesi oldu.

VAN, ŞIRNAK, HAKKARİ'DE YOLLAR KAPANDI

Kar yağışının en fazla etkili olduğu iller arasında yer alan Van, Şırnak ve Hakkari'de yüzlerce köy yolu yoğun kar yağışı nedeniyle ulaşıma kapanırken okullar da bir gün süreyle tatil edilmişti.

Ekiplerin yol açma çalışmaları aralıksız sürerken çığ tehlikesine karşı da dikkatli olmaları konusunda uyarılarda bulunuluyor.

KARS'TA EVLER KAR ALTINDA KALDI

Kars’ta kar kalınlığı yüksek kesimlerde 2 metreyi buldu. Keçili köyünde evler kar altında kaldı. Kar yağışının etkili olduğu Susuz ilçesine bağlı Keçili köyünde evler yaklaşık 2 metreyi bulan kar altında kaldı. Köy yolunu açmaya giden İl Özel İdaresi’ne bağlı kar kürüme aracı kara saplandı. Köy yolunu açarken kara saplanan araç ise daha sonra saplandığı yerden çıkarıldı.
 

Öte yandan kar yağışının ardından bölgede soğuk havada etkisini sürdürüyor. Kars’ta kar ve tipiden 3 köy yolu da ulaşıma kapalı bulunuyor. Kapalı bulunan köy yollarının yeniden ulaşıma açılması için Özel İdare karla mücadele ekipleri çalışma başlattı.

Bakmadan Geçme