Tesla Fabrikasında Robot İşçi Faciası

Tesla fabrikasında yaşanan robot saldırısının ardından yapay zeka ile donatılarak çalışma hayatı ve savunma sanayi gibi önemli alanlarda kullanılmaya başlanan robotların geleceği sorgulanmaya başlandı.

Dünyanın en önemli otomobil üretici firmalarından birisi olan Tesla’nın üretim tesislerinde işçi olarak görevlendirilen bir robotun yazılım mühendisine saldırdığı ve yaralanmasına neden olduğu ortaya çıktı.

Amerika’nın en önemli yayın organlarından New York Post gazetesinin haberine göre, 2021'de, ABD’de Austin kentindeki bir Tesla fabrikasında, bir yazılım mühendisinin "arızalı" robotun saldırısına uğradığı ortaya çıktı.

 

Metal Pençelerini Sırtına ve Koluna Sapladı

 

Fabrikadaki görgü tanıklarının, The Information internet sitesine yaptığı açıklamada, üretim alanında alüminyum araba parçalarını taşımak için tasarlanan robotun metal pençelerini sırtına ve koluna batırdığı ve sıkıştırdığı mühendisin yaralandığını kaydetti.

Tanıklar, mühendisin robottan kurtulmaya çalıştığı sırada diğer çalışanın "acil durdurma" tuşuna bastığını aktardı. Olayda, robotun müdahalesi sonucu mühendisin sol elinde küçük kesik oluştuğu kaydedildi.

Olayın kamuoyuna yansımasının ardından yapay zeka ile donatılarak çalışma hayatı ve savunma sanayinde önemli görevler verilen robotların geleceği tartışma konusu oldu.

Yapay zekanın tamamen kontrol edilemeyebilecek olması, robotlarla ilgili ilerde doğabilecek güvenlik açığını da beraberinde getiriyor. Olası risklere karşı çalışmaların devam ettiği belirtiliyor.