Sony İçin İşler İyi Gitmiyor

İnsomniac Games'in yaşadığı sızıntı olayından sonra Sony ile ilgili elde edilen bilgiler, işlerin onlar adına hiç de iyi gitmediğini ortaya koyuyor.

Sony Playstation’ın alt firmalarından İnsomniac Games, geçtiğimiz günlerde bir siber saldırıya maruz kaldı. Ele geçirdikleri bilgileri sızdırmamak için 2 milyon dolar isteyen hackerlar Sony’den olumsuz yanıt alınca, içinde şirketin gelecek planları, Sony ile aralarında geçen konuşma ve planları, oyunların kaynak kodları, oynanış görüntüleri, konsept görselleri ve çalışanların kişisel bilgilerinin de olduğu daha birçok veriyi internete sızdırdı. 

Sızan verilerde belki de en az dikkat çeken olay ise Sony’nin içinde bulunduğu kriz. Sony tek kişilik hikâyeli ve yüksek bütçeli oyunlar yapmasıyla meşhur, ancak görünen o ki bundan yeterince kar edemiyor. Sızdırılan verilerde, Bloodborne’un sadece 7 milyon sattığı görülüyor. Birçok oyuncu tarafından efsane olarak görülen bu oyunun bu kadar az sayıda satması Sony’nin durumunu en net açıklayan verilerden biri. Bunun dışında God of War ve Last of Us gibi dev markalar da her oyunlarıyla 10 milyonun üzerinde satsalar da bu sayılar hala şirket için yeterli değil. Üstelik Activision-Blizzard’ın Microsoft tarafından satın alınmasının ardından özellikle Call of Duty’nin rakip şirketin eline geçmesiyle birlikte Sony, 1 milyar dolardan fazla para kaybetmeyi öngörüyormuş.

Ancak geçtiğimiz dönemde şirketin eski CEO’su Jim Rayn’ın emekli olması ile birlikte şirket yeni bir döneme giriş yapıyor. Yeni gelecek yönetimin daha farklı iş modellerine yönelmesi ve şirketin gelirlerinde artış yaşanması bekleniyor.

Bu veriler aslında son zamanlarda Sony’nin neden online oyun yapma isteğinde olduğunu ortaya koyuyor. Hikâye tabanlı oyunlardan istediği gelirleri elde edemeyen Sony, online servis tabanlı oyunlarla gelirlerini arttırmayı ummuş. Aynı zamanda PS Plus sistemini Xbox Game Pass tarzı bir hizmete çevirerek yine gelir arttırımı formülünü düşünmüş.  Yeni yönetim ile beraber şirketin ne yöne gideceğini ise zaman gösterecek.

Bakmadan Geçme