• Haberler
  • Yerel
  • Muğla İztuzu Plajı'nda Caretta Carettaların Çiftleşme Dönemi Başladı.

Muğla İztuzu Plajı'nda Caretta Carettaların Çiftleşme Dönemi Başladı.

Uzmanlar, caretta carettaların rahat edebilmesi için sessiz olunması gerektiği konusunda uyardı.

ÇİFTLEŞME DÖNEMLERİ BAŞLADI

MUĞLA'nın Ortaca ilçesinde bulunan dünyaca ünlü İztuzu Plajı, nesli tükenmekte olan caretta carettalara ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Deniz Kaplumbağası Araştırma Kurtarma Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska, deniz kaplumbağalarının çiftleşme döneminin başladığını ve bu süreçte sessizliğin önemine vurgu yaparak uyarılarda bulundu.

UZMANLAR SESSİZLİĞİN ÖNEMİNİ VURGULUYOR

Nesli tehlike altındaki caretta carettalar, çiftleşme dönemi için Ortaca'nın Dalyan Mahallesi'ndeki İztuzu Plajı'na gelmeye başladı. İztuzu Plajı'nda 5 ay boyunca kalacak olan caretta carettalar, çiftleşmenin yanı sıra yuvalama ve kuluçka süreçlerini de burada geçirecekler. DEKAMER görevlileri, deniz kaplumbağalarının karşılaştığı çevresel tehditlerle mücadele ederek, koruma çalışmalarını sürdürüyorlar. Bu tehditler arasında çevresel faktörler, iklim değişikliği, sahillerin olumsuz kullanımı, ses ve ışık kirliliği gibi unsurlar bulunuyor.

DEKAMER Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska, suyun ısınmasıyla birlikte deniz kaplumbağalarının çiftleşme amaçlı olarak İztuzu Plajı'na geldiğini belirtti. Bu dönemde, carettaların rahatsız olmaması için sessizliğin önemli olduğunu vurgulayan Kaska, yuvalama sürecinin mayıs ayının başında başlayıp ağustos başlarına kadar devam ettiğini ifade etti. Ayrıca, yuvalardan çıkan yavruların temmuz başından eylül sonuna kadar çıkış yaptığını söyledi. Kaska, çevresel etkenlerin kontrol altına alınması gerektiğini ve caretta carettaların yuva yapmak için doğdukları kumsallara dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

Kaska, geçen yıl 746 olan yuvama alanının bu yıl da rekor bir sayı beklediğini belirterek, 2022'de olduğu gibi bu yıl da yuvama alanlarında artış yaşanmasını öngördüklerini ifade etti.

Bakmadan Geçme