• Haberler
  • Ekonomi
  • Kredi Kartı Kullanımı Rekor Seviyede! Kartlara Sınırlama Getirilecek Mi?

Kredi Kartı Kullanımı Rekor Seviyede! Kartlara Sınırlama Getirilecek Mi?

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, kredi kartıyla yapılan alışverişler son bir yılda yüzde 155.2, son 3 ay içinde de yüzde 11.8 oranında artarak tüm tüketici kredilerini solladı.

Geliri hayat pahalılığı karşısında eriyen vatandaş, kredi kartına yüklenirken, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, kredi kartıyla yapılan alışverişler son bir yılda yüzde 155.2, son 3 ay içinde de yüzde 11.8 oranında artarak tüm tüketici kredilerini solladı.

KREDİ KARTI KULLANIMI ARTTI

Sözcü'nün haberine göre; özellikle son 3 ayda kredi kartıyla yapılan taksitli alışverişlerin peşin harcamaları aşması da Merkez Bankası’nın (MB) enflasyon endişesini artırdı. Merkez’in en son ticari kredilere sınırlama getirmesinde de şirketlerin krediyi yatırım yerine taşıt alımında kullanmalarının etkili olduğu anlaşıldı.

TAŞIT KREDİLERİ EKSİYE DÜŞTÜ

DDK verilerine göre, bireylerin ihtiyaç, konut ve taşıt kredilerinden oluşan kredi kullanımları geçtiğimiz bir yılda %31.2 artarak normal seviyede kaldı. Bu artışın büyük bir kısmını taşıt kredileri oluştururken, son üç ayda taşıt kredilerinin eksiye düşmesi bu alanda bir sınırlama ihtiyacını ortadan kaldırdı.

KREDİ KARTINA SINIRLAMA GELEBİLİR

Ancak, veriler aylık düzenli geliri ihtiyaçlarını karşılamaya yetmeyen dar gelirlilerin ağırlıklı olarak kredi kartına yüklendiklerini gösterdi. Kartlı harcamalar geçen yılın mart ayından bu yana hızla artarak 1 trilyon 311 milyar liraya ulaştı. Ayrıca, son dönemde kredi kartında taksitli harcamaların peşin alışverişleri de geçmeye başlaması dikkat çekti. Yıllık artışın %155'i aşması ve yıl başından bu yana artış trendinin devam etmesi, Merkez Bankası'nın kredi kartlarına yeni sınırlamalar getirilebileceği düşünülüyor

Bakmadan Geçme