• Haberler
  • Yaşam
  • Köpekler Neden Kediler Gibi Tırnaklarını İçeri Çekemiyor?

Köpekler Neden Kediler Gibi Tırnaklarını İçeri Çekemiyor?

Köpekler tırnaklarını içeri çekemezken, sessizce hareket etmeleriyle bilinen kediler bunu yapabiliyor.

TIRNAKLARIN İŞLEVİ KEDİ VE KÖPEKLERDE FARKLILIK GÖSTERİYOR

Uzmanlara göre, kedilerin ve köpeklerin tırnaklarındaki farklılık, avlanma ve hareket kabiliyetleriyle ilgilidir. Calgary Üniversitesi'nden evrimsel biyolog Anthony Russell, kedilerin tırnaklarını keskin tutma ihtiyacının, avlarını yakalama ve tutma amacıyla olduğunu belirtiyor. Özellikle kedilerin ön ayaklarındaki tırnaklar avlarını yakalayıp tutarken, arka ayaklarındaki tırnaklar ise avın karnını deşmeye yarıyor.

TIRNAKLAR KEDİLER İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

Russell'a göre, kedilerin tırnaklarını dışarı çıkarmalarının ardında enerji gerektiren bir süreç yatıyor ve bu kaslar gevşetildiğinde tırnaklar otomatik olarak içeri çekiliyor. Bu sayede kediler, tırnaklarını keskin tutarak ihtiyaç duydukları anda kullanabilirler.

Los Angeles County Doğa Tarihi Müzesi'nde çalışan paleontolog Xiaoming Wang, kedilerin avlanmasında tırnakların önemli bir rol oynadığını belirtiyor. Tırnakların keskinliği sayesinde avlar kaçamaz ve kediler, kendilerinden çok daha büyük hayvanları bile avlayabilirler.

TIRNAKLAR KÖPEKLER İÇİN O KADAR ÖNEM ARZ ETMİYOR

Öte yandan, gruplar halinde avlanan köpeklerin tırnaklarında keskinlik ihtiyacı bulunmaz. Russell, köpeklerin avlarını kilometrelerce takip ederek ve hafifçe ısırarak yıprattıklarını, ardından grup halinde avlanarak yakaladıklarını söylüyor.

Köpeklerin tırnakları, yeri kavrayıp ani yönlendirmelere olanak tanır. Kedigillerden çitalar da, köpekler gibi tırnaklarını kısmen içeri çekebilirler ve avlarının peşinden hızlıca giderken tırnaklarını yere tutunmak için kullanırlar.

Bu şekilde, kediler ve köpekler arasındaki tırnak farklılıkları, avlanma tarzları ve hareket kabiliyetleriyle ilişkilendirilirken, her bir türün ihtiyaçlarına göre evrimsel adaptasyonlar gösterdiği belirtiliyor.

MUHABİR HABER MERKEZİ

Bakmadan Geçme