İsmailağa Cemaati Hangi Tarikata Bağlıdır?

Mahmut Ustaosmanoğlu tarafından 1980'lerin başında kurulan İsmailağa Cemaati, hangi tarikata bağlı olduğu merak ediliyor. Peki İsmailağa Cemaati hangi tarikata bağlı? İşte cevabı...

İsmailağa Cemaatinin Mahmut Ustaosmanoğlu'nun ardından gelen Hasan Kılıç Hoca'nın vefat etmesiyle İsmailağa Cemaati merak edilmeye başlandı. İşte İsmailağa Cemaati hakkında bazı bilgiler...

İSMAİLAĞA CEMAATİ HANGİ TARİKATA BAĞLI?

İsmailağa Cemaati, Mahmut Ustaosmanoğlu'nun İstanbul Fatih'te Çarşamba semtindeki İsmailağa Camii merkez olmak üzere oluşturduğu, Nakşibendiliğin Halidî koluna bağlı bir cemaattir. Ehl-i Sünnet İslam anlayışını benimsediğini iddia eden cemaatte tasavvufî söylemler ağırlıklıdır.

Nakşiliğin halidi kolundan olan İsmailağa Cemaati, İstanbul'da üç büyük Nakşi temsilcisinden biri. İsmailağa Cemaati dışında İstanbul'da diğer önemli temsilciler, Mehmet Zahit Kotku'nun kurucu şeyhi olduğu Hakyol Grubu, diğeri Erenköy grubu olarak biliniyor.

İSMAİLAĞA CEMAATİ NE ZAMAN KURULDU?

Cemaatin temelleri 1954 yılında Mahmut Ustaosmanoğlu'nun İsmailağa Camii'nde imamlık yapmaya başlamasıyla atılmıştır. Mahmut Ustaosmanoğlu'nun etrafında toplanan gönüllüler zamanla bir cemaat haline gelmiştir.

Cemaatin resmi bir kuruluş tarihi olmasa da, 1980'lerin başında bir cemaat olarak kabul edilmesi yaygındır. Bu tarihten itibaren cemaat, kendi medreselerini ve vakıflarını kurarak faaliyetlerini daha da genişletmiştir.

Manevî olarak cemaatin lideri, 2022 yılındaki ölümüne kadar cemaat üyeleri tarafından Efendi Hazretleri olarak anılan, 1954 yılından emekli olduğu 1996 yılına kadar İsmail Ağa Camii'nin imamlığını yapmış olan Mahmut Ustaosmanoğlu'ydu. Mahmut Ustaosmanoğlu'nun ölümünün ardından yerine vekil olarak Hasan Kılıç seçildi. Cemaat, kendini Sünni Müslümanların bir ilim ve kardeşlik cemiyeti olarak tanımlamaktadır.

İSMAİLAĞA CEMAATİ ÜYELERİ NASIL GİYİNİR?

Cemaatin erkek üyeleri arasında uzun sakallar, cübbeli ve şalvarlı kıyafetler ve namazlarda taktıkları sarıklar, kadınlarında ise çarşaf yaygındır. Giyim-kuşam tarzı itibarıyla kendileri gibi giyinmeyenleri, özellikle kadınların modern giyim tarzlarını eleştiren bir anlayışa sahiptirler.

1998 yılında Mahmut Ustaosmanoğlu'nun damadı ve cemaatin önde gelen hocalarından olan Hızır Ali Muratoğlu'nun İsmail Ağa Camii'nde öldürülmesi ve 2006 yılında yine cemaatin önde gelen hocalarından emekli imam Bayram Ali Öztürk'ün cinayetleriyle gündeme gelmiştir.