İran'ın İsrail'e Yönelik Saldırısı Havacılık Sektörünü Vurdu

İran'ın İsrail'e SİHA saldırısı, 11 Eylül 2001'de Dünya Ticaret Merkezi'ne yapılan terör saldırısının ardından havacılık tarihinin en büyük krizi olarak da tarihe geçmiş oldu.

İran ile İsrail arasında yaşanan gerilim sadece Ortadoğu’yu değil havacılık sektörünü de olumsuz etkiledi.

İsrail’in İran’ın Şam Büyükelçiliği’ne yönelik saldırısına misilleme yapması nedeniyle onlarca uçuş ertelenmek ve iptal edilmek zorunda kaldı.

İran'ın İsrail'e SİHA saldırısı, 11 Eylül 2001'de Dünya Ticaret Merkezi'ne yapılan terör saldırısının ardından havacılık tarihinin en büyük krizi olarak da tarihe geçmiş oldu.

İran'ın İsrail'e yönelik SİHA saldırıları özellikle Avrupa ile Asya arasında sefer yapan uçakların seçeneklerini daha da daraltmasına ve uçuşların aksamasına neden oldu.

Aralarında THY, Pegasus, Ajet, Lufthansa, United Airlines ve Air India'nın da bulunduğu birçok hava yolu şirketi uçuşlarını iptal etmek ya da ertelemek zorunda kaldı.

Hava sahasını ve havalimanlarını denetleyen OPSGROUP Kurucusu Mark Zee de İran'ın İsrail'e saldırdığı akşam havacılık tarihinin 11 Eylül 2001'de Dünya Ticaret Merkezi'ne düzenlenen saldırıdan bu yana en büyük kaosu yaşadığını belirtti. 
Zee, konuyla ilgili paylaşımında, "O zamandan bu yana bu kadar çok sayıda farklı hava sahasının bu kadar hızlı bir şekilde art arda kapatıldığı bir durumla karşılaşmadık ve bu da kaosa neden oldu" ifadelerini kullandı.

EN ÖNEMLİ ALTERNATİF GÜZERGAH TÜRKİYE

Zee, bölgede yaşanan hava trafiği sorununun bir süre daha devam edeceğini düşündüklerini de belirterek, hava yolu şirketlerinin Ortadoğu için yeni rotalar oluşturmak zorunda kalacağını aktardı.

Zee, saldırı akşamı İran rotasını kullanan tüm sivil uçakların özellikle Türkiye olmak üzere Mısır ve Suudi Arabistan rotasına yöneldiğini de aktararak, artık bölgede bu rotalara yönelmenin mecburi hale geldiğini aktardı.

İsrail'in Filistin'e saldırıları ile Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş da havacılık sektörünü zorlamaya devam ederken, Türk hava yolu şirketlerinin rota belirlemek konusunda yeni önlemler alması bekleniyor.