İhracatçılardan Düşük Kur Tepkisi Zarar Ediyoruz

Tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkarak rekor kıran dolar ve Euro ihracatçıları memnun etmeye yetmedi. Enflasyon karşısında kur artışının yetersiz kaldığını belirten ihracatçılar, kur artışının maliyetleri karşılamadığını ve zarar etmeye başladıklarına dikkat çekti.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, döviz kurundaki yükselişin maliyetleri karşılamada yetersiz kaldığını belirterek rekabet edemez bir pozisyona düştüklerini ifade etti.

İhracatçılar olarak yüksek kur istemediklerini ancak enflasyonun altında kalan bir artışın da ihracatçıları iş yapamaz hale getirdiğini dile getiren Gültepe, “Şirketlerin işçilik maliyetleri yüzde 40’ı buluyor. Hazır giyim ve tekstilde işçilik maliyeti çok fazla. Talep çok düştü. Ciroyu artırmak çok zor. Ciro aynı yerde kalıyor ama işçilik payı da ciroya doğru yaklaşıyor.

İHRACATÇILAR DESTEKLENMELİ

Bu oranın yüzde 20-25 seviyesinde kalması lazım. Biz ihracatçılar olarak yüksek kur istemiyoruz. Bunu ısrarla söylüyoruz. Kurun enflasyona paralel olması lazım. İstikrarlı kur daha önemli. Kur, denge meselesidir. Şu an denge yok. Çin eskiden bize rakip değildi. Hedefimiz ihracatta düzenli olarak yüzde 10’dan fazla büyümek. Ancak bunun için ekonomi politikalarının da ihracatçıları desteklemesi lazım, oyundan düşürmemesi gerekiyor. Seçim sonrası ekonomi politikalarının ihracatı destekleyecek şekilde olacağını düşünüyoruz." ifadelerine yer verdi.


BEKLENTİMİZ DENGELİ KUR ARTIŞI

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç de kur artışlarının dengesiz ve yetersiz olduğuna dikkat çekti.

DÖVİZ VE EURO TEHLİKEYE SOKUYIR


Avdagiç, Bizim şu anda beklentimiz makul ve dengeli bir kur artışı. Burada ağırlıklı olarak belki her zaman enflasyon yüzde 40 ise kur yüzde 40 olmasa bile yüzde 36 arttığı zaman korelasyon bozulmamış demektir. Biz bu çizgideyiz. Bana göre 'Kur şu kadar olmalı' söylemi tehlikeli. Dövizin 30 lira olduğu yerde, 40-45 lira olsun demek çok ciddi bir zıplama anlamına geliyor.

Hızlı artış da hızlı iniş de sizi çarpar. Bu nedenle biz gerçekçi, istikrarlı, enflasyonla korelasyon içinde bir kur olmasını istiyoruz. Biz hiçbir zaman rakam telaffuz etmiyoruz, bunun doğru olduğunu da düşünmüyorum." şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme