Güney Kore'de Doktorlar Eylemi Bırakmazsa Lisanları İptal Edilecek

Güney Kore'de doktorların protestoları devam ediyor. Hükümet ise genç doktorları sağlık hizmetleri üzerinde artan baskı nedeniyle işlerine geri dönmeleri çağrısında bulunuyor.

Güney Kore'de doktorların protestoları devam ediyor. Hükümet ise genç doktorları sağlık hizmetleri üzerinde artan baskı nedeniyle işlerine geri dönmeleri çağrısında bulunuyor.

Reuters’ta yer alan habere göre hükümet tarafından bugün yapılan açıklamada doktorlara Şubat ayı sonuna kadar işlerine dönmeleri gerektiği aksi takdirde hastalara yönelik hizmetlerin kesintiye uğramasına neden olan, bir hafta süren protestolar nedeniyle cezalandırılma riskiyle karşı karşıya kalacakları belirtildi.

ACİL SERVİSLER 'TEHLİKELİ BİR DURUMA' ULAŞTI


Ülkedeki sakinlerin ve stajyer doktorların üçte ikisi, yetkililerin söylediğine göre bir yıl içinde daha da kötüleşecek doktor açığını gidermek amacıyla hükümetin tıp fakültesine kabul edilen öğrenci sayısını artırma planını protesto etmek için işten ayrılmıştı.


Protesto nedeniyle hastalar geri çevrildi ve sağlık hizmetleri üzerinde baskı arttı. Güvenlik Bakanı Lee Sang-min, görev gücü toplantısının açılışında "Durumun ciddiyeti göz önüne alındığında, hükümet son savunmayı yapıyor" dedi ve hastanelerde kaosun arttığını ve acil servislerin 'tehlikeli bir duruma' ulaştığını ekledi.

Bakan Lee "29 Şubat'a kadar hastaneye dönerseniz, yaşanacaklardan sorumlu tutulmayacaksınız. Sesinizin en yüksek ve en etkili şekilde hastaların yanında olduğunuzda duyulacağını unutmamanızı önemle rica ederiz" ifadesini kullandı.


Hükümet daha önce, işe dönüş emrine uymayan doktorlara karşı kovuşturma, olası tutuklama ve tıbbi lisanslarının ellerinden alınması da dahil olmak üzere yasal işlem başlatılabileceği konusunda uyarmıştı.

TIBBİ LİSANSLARI ASKIYA ALINACAK

 


Protesto yapan doktorlar, hükümetin doktor sayısını artırmaya çalışmadan önce maaş ve çalışma koşullarıyla ilgilenmesi gerektiğini söylüyor.

Sağlık Bakanı Yardımcısı Park Min-soo, 1 Mart'a kadar geri dönmeyenlerin diğer yasal işlemlerin yanı sıra tıbbi lisanslarının en az üç ay süreyle askıya alınacağını söyledi.


Kıdemli doktorlar ve özel pratisyenler greve katılmadı ancak hükümete tıp fakültesi kontenjanlarını artırma planını iptal etmesi yönünde çağrıda bulunan mitingler düzenlediler.

Birçok Güney Koreli, Başkan Yoon Suk Yeol'un öncülük ettiği planı destekliyor.
Yakın zamanda yapılan bir Gallup Kore anketi, katılımcıların yaklaşık yüzde 76'sının siyasi eğilimlerine bakılmaksızın planı onayladığını gösterdi.

Bakmadan Geçme