• Haberler
  • Gündem
  • Gezi Parkı Sanığı Osman Kavala Davasında Sürpriz Gelişme: Mahkeme Başkanı ve Üyeler Çekildi

Gezi Parkı Sanığı Osman Kavala Davasında Sürpriz Gelişme: Mahkeme Başkanı ve Üyeler Çekildi

Türkiye'nin gündemini uzunca bir süredir meşgul eden Osman Kavala davasında flaş bir gelişme yaşandı. Avukatının itirazı üzerine yeniden yargılama yapacak mahkemenin başkanı ve üyeleri davadan çekildi.

Gezi eylemleri bağlamında ‘hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs’ ve 15 Temmuz darbe girişimi bağlamında ‘anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs' Suçlamalarıyla 2017 yılında tutuklana, 2019 yılında tahliye olan ve 19 şubat 2020 yılında tekrar tutuklanan, halen ceza evinde bulunan Osman Kavala davasında sürpriz bir gelişme yaşandı.

17 kişinin yargılandığı Gezi Parkı davasında "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan Osman Kavala davasına ilişkin dikkat çeken bir gelişme yaşandı.

14 Mayıs 2024 tarihi itibariyle 2 bin 387 gündür ceza evinde bulunan Osman Kavala’nın avukatı Hilal Zengin’in başvurusu üzerine yeniden yargılama talebine bakacak İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti değiştirildi. 

Gezi Parkı Davası’nda karar veren başkan ve üye çekilerek, yeni bir heyet oluşturuldu.

Osman Kavala davasında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AHİM) Kavala’nın tahliye edilmesi yönünde karar vermişti.
 

Bakmadan Geçme