• Haberler
  • Sağlık
  • Bebeklerin Cinsiyeti Ne Zaman Belli Olur? Nasıl Anlaşılır?

Bebeklerin Cinsiyeti Ne Zaman Belli Olur? Nasıl Anlaşılır?

Annelerin ve babaların doğum öncesi en çok merak ettikleri konu bebeğin cinsiyetidir. Peki bebeğin cinsiyeti kaçıncı haftada belli olur? Nasıl anlaşılır? Detaylar haberimizde.

BEBEĞİN CİNSİYETİ KAÇINCI HAFTA DA BELLİ OLUR?

Bebeklerin Cinsiyeti Ne Zaman Belli Olur? Nasıl Anlaşılır?

Hamilelikte anne-baba adayları için en çok merak edilen şey hiç şüphesiz cinsiyettir. Bazı çiftler “Sağlıklı doğsun, kız-erkek cinsiyet fark etmez” derken bazı çiftler ise gönüllerden bebeklerinin cinsiyetlerini geçirebilirler. Kimi anne babalar cinsiyet öğrenme konusunda daha sabırsızdırlar. Bu dönemde “Sabah bulantıları varsa kızdır” ya da “Anne adayı tatlıya aş eriyorsa erkektir” gibi söylemlere çok rastlanır. Elbetteki bu inanışlar asılsızdır. Bebek cinsiyeti 16ncı haftadan itibaren ultrason ile görülebilir. Şimdi ise ise bebeğin cinsiyeti nasıl anlaşılır gelin ona bakalım.

BEBEĞİN CİNSİYETİ NASIL ANLAŞILIR

Bebeklerin Cinsiyeti Ne Zaman Belli Olur? Nasıl Anlaşılır?

Rutin kontroller sırasında çekilecek olan ultrason ile cinsiyet 14-16’ncı haftadan sonra öğrenilebilir. Ancak ultrasonda erken haftada cinsiyet tahmini yapılırsa veya bebeğin pozisyonu uygun değilse cinsiyet tespiti yanlış olabilir. Böyle durumlarda devamlı muayenelerde cinsiyet belirlenir.

Ultrason dışında non-invaziv prenatal test (NIPT), amniyosentez, koryon villus örneklemesi (CVS) gibi genetik testlerle fetal DNA analizi yapıldığı için fetal cinsiyetin öğrenilmesi mümkündür. Ancak bu testler daha çok Down Sendromu gibi genetik farklılıklar ve kromozom anomalilerini tespit etmek için kullanılır. Eğer genetik hastalık için cinsiyet önemliyse bebeğin cinsiyeti testte kontrol edilir.

Bebeklerin Cinsiyeti Ne Zaman Belli Olur? Nasıl Anlaşılır?

Tüp bebek (IVF), cinsiyetini tercih etmek için yaptıracağınız bir işlem değildir. Türkiye’de tüp bebek ile cinsiyet seçimi zorunlu haller dışında yapılmaz. Sadece cinsiyete bağlı genetik hastalık öyküsü varsa tüp bebekte cinsiyet belirlenir. Bunun dışında cinsiyet tayini ülkemizde yasal değildir.

Bebeğin cinsiyeti 16’ncı haftadan itibaren rutin ultrason muayenesi ile birlikte çoğunlukla tespit edilir. Ancak hata payı olduğu göz ardı edilmemelidir. Zira bebeğinizin pozisyonu önemlidir. Ses dalgaları kullanılan ultrason yönteminde, hamilelik süresince bebeğinizin gelişimi ve sağlığı kontrol edilir. Bebeğin cinsiyetine ile alakalı sonucu da çoğunlukla bu rutin kontrolde öğrenebilirsiniz.

Bakmadan Geçme