Bahar Ve Yaz Aylarında Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?

Yazın aylarında denize ve havuza girmek, sık sık duş alınmak, bronzlaşma isteği ve ortak kullanılan alanlarda bulaşıcı cilt hastalığı riski bulunması nedeniyle cilt sağlığına daha çok özen göstermek gerekiyor.

Yaz ve bahar aylarında hızlı değişen hava şartları, tatillerde yapılan aktivitelerde cildin olumsuz etkilenmesi gibi problemlerden dolayı yaz ve bahar aylarında cilt bakımı da önem kazanıyor.

Memorial Bahçelievler Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Selma Salman, bahar ve yaz aylarında cilt bakımının nasıl olması gerektiği ile ilgili faydalı bilgileri bizimle paylaştı.

DR. SELMA SELMAN BAHAR VE YAZ AYLARINDA CİLT BAKIMININ NASIL OLMASI GEREKTİĞİNİ ANLATTI:

“Merhabalar, ben Memorial Bahçelievler Hastanesi'nden dermatoloji uzmanı Doktor Selma Salman. Bugün sizlere bahar ve yaz aylarındaki cilt bakımından bahsetmek istiyorum.

Bahar aylarıyla birlikte güneş yüzünü göstermeye başlıyor. Dolayısıyla güneş ışınlarına maruziyet daha da artıyor. Korunmasız güneşe maruziyet ciddi birçok hastalığı da beraberinde getirebilir. Bu yüzden bu aylarda en önemli cilt bakımı basamağı güneş koruyucusu kullanmaktır. Güneş ışınlarına maruziyet cilde lekelenme oluşturabilir, ciltte kılcal damar genişlemelerine yol açabilir ve ciltte rozasea gibi hastalıkların sıklığını artırabilir. Ayrıca, ciltte yaşlanma belirtilerini de hızlandırabilir. Korunmasız güneşe maruziyet, cilt kanseri riskini ve bazı alerjik güneş bağımlı hastalıkları da artırabilir. Bu yüzden güneş koruyucusunu bu aylarda mutlaka kullanmalıyız.

Güneş koruyucularının önemli özellikleri arasında hem UVA hem UVB korumalı olması gerekmektedir. SPF değeri 30'un altında olmamalı ancak 50'nin üzerinde olması gerekmez; 30 ila 50 SPF aralığındaki güneş koruyucuları yazın yeterlidir. Ayrıca, suya ve terlemeye dayanıklı olmalıdır. Cilt tipine göre güneş koruyucuları tercih edebiliriz. Yağlı ciltler daha hafif formdaki güneş koruyucularını tercih ederken, kuru ciltler daha yoğun formdaki, yağ bazlı güneş koruyucularını tercih etmelidir.

Cildimizde kuruluk da çok sık gelişebilir. Bu mevsimlerde daha fazla suya maruz kaldığımız için cildimiz kurumaya yatkın olabilir. Bu nedenle nemlendirici kullanımını artırmamız gerekmektedir. Aksi takdirde, ciltte pullanma ve dökülme gibi şikayetler artabilir.
Saçlarımızı da güneşten korumalıyız. Bu mevsimde saçlarda kuruluk ve matlaşma gelişebilir. Bu nedenle, özellikle zeytinyağı, argan yağı, bepanthol ve E vitamini gibi saç maskelerini haftada bir veya iki kez uygulamalıyız. Ayrıca, UV filtreli spreyler kullanabilir veya şapka takabiliriz.”


 

MUHABİR HABER MERKEZİ

Bakmadan Geçme