• Haberler
  • Ekonomi
  • 2024 Asgari ücret zammı ne kadar oldu? Bugün açıklanabilir

2024 Asgari ücret zammı ne kadar oldu? Bugün açıklanabilir

Milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiren 2024 Asgari ücret zammı için kritik günler! Asgari ücret için konuşan zam oranlarının yanı sıra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın zam oranıyla ilgili açıklama yapması bekleniyor

Türkiye'de milyonlarca çalışanın gözü asgari ücrete yapılacak zam oranında ve yapılacak açıklamaya çevrilmiş durumda. Asgari Ücret Tespit Komisyonu 3 ve 4'üncü toplantısını 5 gün içinde yapıp yeni asgari ücreti açıklaması bekleniyor. Asgari ücret için 16-17 bin lira aralığında olacağı iddiaları konuşulurken şu ana kadar Asgari Ücret Komisyonundaki taraflarca hiçbir rakam açıklanmadı.

Asgari ücretin belirlenmesine sadece 5 gün kaldı. Aralık ayı içinde belirlenmesi beklenen asgari ücret için kalan iki toplantının 5 gün içinde yapılması bekleniyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan Asgari Ücret Komisyonu 3. toplantısı hakkında "Toplantı için henüz karar almış değiliz. Ekipler çalışıyor. İnşallah bu hafta içinde açıklamayı arzu ediyoruz. Bir rakam yok, komisyonumuz çalışıyor" dedi.

İşsizlik maaşı, staj ücreti, GSS primi, doğum ve askerlik borçlanması, 65 yaş aylığı, kıdem tazminatı, engelli aylıkları da zamlanmış olacak. 7 milyon asgari ücretliyi ilgilendiren zam gelişmesine ilişkin olarak çalışanların enflasyona karşı ezdirilmeyeceği hükümet tarafından açıklandı. Yeni asgari ücretle, Bağ-Kur priminden, GSS'ye, doğum ve askerlik borçlanmasından 65 yaş aylığına, stajyer ücretlerinden engellik maaşlarına, işsizlik maaşından, isteğe bağlı sigorta primine, geçici iş görmezlik ödeneğinden ev hizmetlerinde çalışanların primlerine, asgari ücretlilerin kıdem tazminatına kadar değişiklikler yaşanacak.


ASGARİ ÜCRETTE ZAM BEKLENTİSİ YÜZDE 30 VE 55 ARASINDA


Asgari ücrete yüzde 30 ile 55 arasında zam yapılması öngörülüyor. Yüzde 30 zam yapılması halinde yeni asgari ücretin 14 bin 822 lira, yüzde 55 zam yapılması halinde ise 17 bin 763 liraya çıkması bekleniyor.

ASGARİ ÜCRETİN AÇIKLANMASIYLA İŞSİZLİK MAAŞLARI DA BELLİ OLACAK


İşsizlik maaşı en düşük brüt asgari ücretin yüzde 40’ı en yüksek de brüt asgari ücretin yüzde 80’i kadar olabiliyor. Asgari ücrete yüzde 30 zam yapılması halinde en düşük işsizlik maaşının 6922 liraya, yüzde 55 zam yapılması halinde ise 8253 liraya çıkması bekleniyor. En yüksek işsizlik maaşı ise yüzde 30 zam ile 13 bin 845 liraya, yüzde 55 zam olması durumunda da 16 bin 507 liraya çıkması öngörülüyor.


GSS OLARAK KISACA ADLANDIRILAN GENEL SAĞLIK SİGORTASI PRİMİ ARTIYOR MU?

Geliri asgari ücretin üçte birinin üzerinde olanlar asgari ücretin yüzde 3’ü üzerinden GSS primi ödüyor. Buna göre asgari ücrete yüzde 30 zam yapılırsa GSS primi aylık 402 lira, yüzde 55 zam olursa 623 liraya çıkıyor. Yıllık olarak ise asgari ücrete yüzde 30 zam yapılırsa GSS primi en düşük 4829 liraya, yüzde 55 zam yapılırsa da en yüksek 7484 liraya çıkıyor.

İSTEĞE BAĞLI SİGORTA PRİMLERİ AYNI ORANDA ARTACAK 

İsteğe bağlı sigorta primleri, asgari ücrete yüzde 30 zam gelirse en düşük 5579 liraya, yüzde 55 zam gelirse 6652 liraya çıkıyor.

İsteğe bağlı sigorta priminin en yükseğine yüzde 30 zam gelirse aylık 41 bin 852 liraya, yüzde 55 zam gelirse de aylık prim ödemesi 49 bin 900 liraya çıkıyor.

CUMHURBAŞKANI PROGRAMA KATILACAK

 

Cumhurbaşkanlığı Kabine toplantısı iptal edilirken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün 100. Yıl TÜBİTAK ve TÜBA Bilim Ödülleri Törenine (Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi) katılacak. Burada ekonomiye dair açıklamalarda da bulunması beklenen Erdoğan'ın, asgari ücret, emeklilere verilecek zamlarla ilgili de açıklama yapacak. 


 

Bakmadan Geçme