• Haberler
  • Ekonomi
  • TBMM'den Geçti: Fahiş Fiyat ve Stokçuluğun Cezası Artırılacak!

TBMM'den Geçti: Fahiş Fiyat ve Stokçuluğun Cezası Artırılacak!

Fahiş fiyat ve stokçuluk cezalarının artırılmasını da içeren kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.

TBMM Genel Kurulu, fahiş fiyat artışlarıyla mücadeleyi de kapsayan Türk Ticaret Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni kabul ederek yasalaştırdı. Yeni yasaya göre, Kooperatif Bilgi Sistemine kaydolmak için verilen süre uzatıldı ve Rekabet Kurulu'nun kadro, unvan ve derece değiştirme yetkilerine ilişkin düzenlemeler yapıldı.

Rekabet Kurulu, soruşturma açma kararı verildiğinde, bu kararı 15 gün içinde ilgili taraflara bildirecek ve taraflardan 30 gün içinde yazılı savunmalarını sunmaları istenecek. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile ilgili de bazı düzenlemeler yapıldı.

Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü'ne ait lisanslı depolarda depolanan ürünlerin depolama ücretleri, askı süreci boyunca ödenmeyecek. Ayrıca, lisanslı depoculukta belirlenen tarifelerin üzerinde veya tarifede yer almayan hizmetler için ücret talep eden işletmelere 200 bin ile 1 milyon Türk Lirası arasında para cezası verilecek.

3 Mayıs 2024 tarihinden önce kapalı pazar yerlerinde tesis edilen sınırlı ayni haklar ve kiracılık hakları, öngörülen sürenin sonuna kadar geçerliliğini koruyacak.

İDARİ PARA CEZALARI ARTIRILACAK

Anonim ve limited şirketlerden sermaye tutarları asgari seviyenin altında kalanların uyum sağlaması bekleniyor. Fahiş fiyat artışları ve stokçuluk eylemlerine yönelik denetimler sıkılaştırılarak bu eylemlerle ilgili idari para cezaları artırılacak. Bir takvim yılı içinde en az üç kez idari para cezası uygulanan üretici, tedarikçi ve perakende işletmelerinin iş yerleri altı güne kadar kapatılabilecek.

Bu değişikliklerle birlikte, fahiş fiyat artışları ve stokçuluk gibi piyasa düzenine aykırı faaliyetlerle daha etkin bir şekilde mücadele edilmesi hedefleniyor.

Bakmadan Geçme