Sıradaki Pandemiyi Grip Virüsü Mü Başlatacak?

Uzmanlar sıradaki pandemiye grip virüsünün yol açmasını bekliyor.

UZMANLAR BİR SONRAKİ İNFLUENZA'NIN BİR SONRAKİ PANDEMİYİ TETİKLEYECEĞİNİ VURGULUYOR

Son yapılan araştırmalara göre, uzmanlar dünya genelindeki sağlık risklerini değerlendirdikleri bir anket yaptı, bir sonraki pandeminin olası kaynağı olarak influenza görünüyor. Travel Medicine and Infectious Disease dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre, 187 katılımcıdan oluşan bir uzman panelinin %57'si influenzayı birinci sırada görüyor. Dr. Jon Salmanton-García liderliğindeki Köln Üniversitesi'nden uzmanlar, virüslerin sürekli evrimleştiğini ve influenza gibi yaygın bir hastalığın her kış ortaya çıkma eğiliminde olduğunu vurguluyor.

Ancak, COVID-19 pandemisinin getirdiği deneyimlerle dünya artık daha hazırlıklı. Dr. Salmanton-García, pandemi sürecinde alınan önlemlerle ilgili olarak sosyal mesafe, el hijyeni, maske kullanımı gibi önlemlerin önemine dikkat çekiyor. Ayrıca, sağlık kurumlarının artık daha iyi finanse edilerek daha etkili bir şekilde hazırlık yapabildiğini belirtiyor.

BAŞKA HASTALIKLARDA TEHLİKE OLUŞTURUYOR

Anket sonuçlarına göre, uzmanlar arasında influenzayı takiben henüz bilinmeyen X Hastalığı %21'lik bir oranla ilk sıraya koyuyor. SARS-CoV-2 ise %8'lik bir oranla birinci sıradaki pandemi risklerinden biri olarak görülüyor.

Dünya Sağlık Örgütü'nün son açıklamalarına göre, kuş gribi virüslerinin insanlara bulaşma riski endişe verici boyutlara ulaşmış durumda. A(H5N1) varyantının memelilere sıçraması ve insanlarda ölümcül sonuçlara neden olması, uzmanların dikkatini çekiyor.

Avrupa Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (ESCMID) toplantısında 27-30 Nisan tarihleri arasında yapılacak sunumlar, pandemi risklerine karşı alınması gereken önlemler hakkında daha fazla bilgi sağlayacak.

MUHABİR HABER MERKEZİ