Aralıklı Oruç Kalp Hastalığı Riskini Artırıyor Mu?

Hafta başında Amerikan Kalp Derneği'nin ABD'de düzenlediği konferansta açıklanan bir araştırma, aralıklı oruca ilişkin endişeleri artırdı. Çalışma, günün 8 saati boyunca besin tüketimini kısıtlayan diyetlerin uygulandığı kişilerde kardiyovasküler hastalık nedeniyle ölüm riskinin %91 daha yüksek olduğunu ortaya koydu.

Araştırmaya Göre Aralıklı Oruç Diyetleri Kalp Hastalığı Riskini Artırıyor

"Amerikan Kalp Derneği'nin konferansında açıklanan araştırma, aralıklı oruca yönelik ciddi soru işaretleri oluşturuyor," deniyor. Çalışma, besin alımını günde 8 saatle sınırlayan diyetlerin uygulandığı kişilerde kardiyovasküler hastalık nedeniyle ölüm riskinin %91 daha fazla olduğunu ortaya koydu.

Kronik hastalıklara ya da kansere yakalananlar arasında da aralıklı oruç tutanların, kalp hastalığı ya da inmeden ölme riskinin %66 daha fazla olduğu görüldü.

Makalenin başyazarı Victor Wenze Zhong:

"Zaman sınırlamasına sahip, 8 saat içinde beslenmeye dayanan bir yeme düzenine sahip kişilerin kardiyovasküler rahatsızlıklardan ölme ihtimalinin daha fazla olduğunu bulunca şaşırdık," dedi. Zhong, "Araştırmamızın sonuçları, diyet önerilerinde daha temkinli ve kişiye özel bir yaklaşım benimsenmesini telkin ediyor. Beslenme düzenleri, kişilerin sağlık durumu ve güncel bilimsel kanıtlarla uyumlu olmalı," şeklinde konuştu.

Ancak, ABD'deki 20 bin kişinin takip edildiği araştırmadan elde edilen ölümlerin doğrudan beslenme düzeniyle ilişkili olup olmadığına dair net bir sonuca varmak mümkün değil. Ayrıca, çalışmanın henüz hakem tarafından incelenmediği ve herhangi bir bilimsel dergide yayımlanmadığı belirtiliyor.

Birleşik Krallık'taki Açık Üniversite'den Kevin McConway:

Uzmanlar, araştırmanın muhtemel eksikliklerine işaret ediyor. Birleşik Krallık'taki Açık Üniversite'den Kevin McConway, "Konferans özetinde gördüklerimiz, araştırmanın bu iddiaları destekleyip desteklemediğine dair büyük şüpheler yaratıyor," diyor. McConway, "Araştırmacılar ne zaman ne yediğini yalnızca iki gün boyunca belirten kişileri farklı diyet örüntüleri içinde sınıflandırıyor ve araştırma süresi ortalama 8 yıl. Bu örüntüleri uzun dönemli zaman kısıtlamasına sahip bir yeme biçimiyle ilişkilendirerek, verilerin çok ötesine geçilmiş gibi görünüyor," şeklinde değerlendiriyor.