• Haberler
  • Gündem
  • Rekabet Kurulu META'ya Günlük  4.796.152,96 TL Ceza Kesti

Rekabet Kurulu META'ya Günlük  4.796.152,96 TL Ceza Kesti

Rekabet Kurulu'nun Threads isimli uygulamayı Instagram'la bağlayarak rekabetin ihlal edildiği gerekçesiyle Meta hakkında başlattığı soruşturmada para cezası ve tedbir kararı çıktı.

Rekabet Kurulu'nun Threads isimli uygulamayı Instagram'la bağlayarak rekabetin ihlal edildiği gerekçesiyle Meta hakkında başlattığı soruşturmada para cezası ve tedbir kararı çıktı.


 Rekabet Kurulu, Threads uygulamasını Instagram'la bağlayarak rekabeti ihlal ettiği gerekçesiyle Meta Platforms Inc. hakkındaki soruşturmada para cezası ve geçici tedbir kararı aldı.

GÜNLÜK 4.796.152,96 TL CEZA KESİLDİ

Facebook, Instagram ve WhatsApp'ın sahibi olan Meta'nın Kurum'a sunduğu önerilerin yeterli bulmadığı, şirkete tanınan sürenin dolmasıyla da günlük 4.796.152,96 TL idari para cezası uygulanmasına karar verildiği açıklandı. Ayrıca Instagram ile Threads arasında veri birleştirmenin davranışının engellenmesi yönünde geçici tedbir uygulanmasına karar verildi.

PAZAR GİRİŞİNİ ENGELLİYORDU

Kurul tarafından yapılan açıklamada, "META’nın Facebook, Instagram ve WhatsApp hizmetlerinden topladığı verileri birleştirerek sosyal ağ hizmetleri ile çevrim içi görüntülü reklamcılık pazarlarında faaliyet gösteren rakiplerinin faaliyetlerini zorlaştırdığı ve pazara giriş engeli yarattığı tespit edilmiş ve bazı yükümlülükler getirilmişti" hatırlatması yapıldı.

ÖNERİLER YETERLİ BULUNMADI

Bu yükümlülüklerin yerine getirilmesi için belirlenen sürenin 9 Aralık 2023'te sona erdiği belirtilerek, "META tarafından nihai olarak Kuruma sunulan öneriler yeterli bulunmadı. Bu nedenle META’ya tanınan sürenin dolmasıyla birlikte, META hakkında günlük 4.796.152,96 TL idari para cezası uygulanmasına karar verildi" denildi.

Açıklamada, META’nın Facebook, Instagram ve WhatsApp hizmetleri arasında verilerinin birleştirilmesi konusunda kullanıcıların yanlış yönlendirildiği savunuldu, Meta'nın talepleri yerine getirmediği belirtildi.

INSTAGRAM'A GEÇİCİ TEDBİR UYGULANACAK


Rekabet Kurulu ayrıca META hakkında, "Threads ve Instagram uygulamalarını bağlamak suretiyle hâkim durumunu kötüye kullandığı" şüphesiyle geçici tedbir kararı verdi. Kararda, şu ifadeler kullanıldı:

"Ayrıca, META’nın sunduğu temel hizmetler ve ilişkili hizmetler ile birlikte bir ekosistem olarak faaliyette bulunduğu, bu durumun, META’nın her bir hizmetten edindiği gücü ve birikimi diğer bir hizmetine aktarmasını mümkün kıldığı ve pazar gücünü arttırdığı, tespit edildi. Mevcut bulgular çerçevesinde; Instagram ve Threads arasındaki veri aktarım mekanizması neticesinde oluşabilecek veri birleştirme davranışının engellenmesi yönünde geçici tedbir uygulanmasına karar verilmişt