• Haberler
  • Gündem
  • Özgür Demirtaş'tan Her Gün Yeni Birine Dolar ve Ekonomi Dersi

Özgür Demirtaş'tan Her Gün Yeni Birine Dolar ve Ekonomi Dersi

2024 yılında uygulanacak asgari ücretin açıklanmasıyla birlikte başlayan dolar-asgari ücret tartışmalarına her gün bir yenisi ekleniyor. Ekonomist Prof. Dr. Özgür Demirtaş, asgari ücretin dolar bazında yükseldiğini iddia edenlere durumun öyle olmadığını tek tek anlatıyor.

Yeni yılda uygulanacak asgari ücretin açıklanmasıyla birlikte tartışmalarda arka arkaya gelmeye başladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan 2024 yılından uygulanacak asgari ücreti 17 bin 2 TL olarak açıkladı. Daha önce 11 bin 400 TL olan asgari ücrete yüzde 49’luk artış yapılarak 17 bin 2 TL’ye yükseltilmiş oldu.

Asgari ücret açıklandığı ilk andan itibaren ekonomistler, finans uzmanları, işçiler ve siyasiler zam oranını ve asgari ücret rakamını eleştirmeye başladı.

İktidara yakın gazeteciler ve ekonomistler ise yeni asgari ücreti ve zam oranlarını övmeye başladı.

Gerek televizyon programlarında gerekse sosyal medya hesabından yaptığı açıklamalarla ekonomi dünyasının duayenlerinden olarak kabul edilen Finans Uzmanı ve Sabancı Üniversitesi Finans Kürsü Başkan Ekonomist Prof. Dr. Özgür Demirtaş, her gün bir yeni isme ekonomi, dolar ve asgari ücret dersi vermek zorunda kalıyor.

Daha önce iktidara yakınlığı ile bilinen Cem Küçük’ün asgari ücret hesabının yanlış olduğunu belirterek doğrusunu tek tek anlatan Demirtaş, bu kez de Dünya Gazetesi ve TOBB Ekonomi Form Dergisi Köşe Yazarı Özcan Kadıoğlu’na ders vermek durumunda kaldı.

Kadıoğlu, sosyal medya hesabından asgari ücretin dolar karşısındaki yükselişinin anlatan grafik paylaşarak, “2024 Yılı Asgari Ücret Net :17.002 TL olarak açıklandı. Yıllara göre Reel Asgari Ücret (ABD enflasyonundan arınmış) Son 23 yılda Dolar bazında açıklanan en yüksek asgari ücret oldu. (Güncel kur üzerinden hesaplanınca: 580 $)” ifadelerine yer verdi.

Özgür Demirtaş Ders Vermeye Devam Ediyor

Özcan’a sosyal medya hesabından cevap veren Demirtaş, “Özcan fen bilimleri fakültesi Fizik mezunu olarak Ekonomi yorumlarsan böyle olur. Sana “580 Dolar asgari ücret rekoru” dediğin zaman ama Dolar enflasyonu diye soruluyor. Sen de yanıtı burada diye 580 doların 2002 tarihindeki doların alım gücüne göre hesap ETMEDİĞİN tabloyu veriyorsun. Verdiğin siteye günaşırı giriyoruz merak etme. Bi zahmet EKONOMİ ve FİNANS profesörlerine Ekonomi Finans öğretme. Ayrıca İyi partideyken inatla seçim sonrası Dolar çakılacak dedin. Birçok kişi seni uyardı yapma partini bağlar diye. Orada bile hatanı kabul etmedin. Dediğim gibi Nasıl ki ben sana Fizik öğretmeye çalışmıyorsam, sen de alanın dışı bir konuda HATA YAPTIĞINI bile anlamayacak durumda bırakma kendini.” ifadelerine yer verdi.

Bakmadan Geçme