Hasan Tahsin Kimdir? İlk Kurşun Olayı Nedir?

15 Mayıs 1919 günü işgal altındaki İzmir'de düşmana ilk kurşunu atan Hasan Tahsin'in kim olduğu sosyal medyada merak edilen sorular arasında.

İLK KURŞUNU ATAN HASAN TAHSİN KİMDİR?

Gerçek adı Osman Nevres olan Hasan Tahsin, 1888 yılında Selanik’te doğdu. İlköğrenimine Selanik'te Şemsi Efendi Okulunda başladı. Daha sonra Selanik Feyziye Mektebini bitirdi. Bu okulun ardından İttihat ve Terakki tarafından burslu olarak Paris Sorbonne Üniversitesinde Siyasal Bilimler öğrenimi gördü. Paris'te İttihat ve Terakki Fırkasına katıldı ve Teşkilat-ı Mahsusa'da görev aldı. İngilizler adına çalışan ve dönemin Osmanlı yönetimine karşı uygulamalarda bulunan Buxton kardeşlere, Bükreş’te suikast düzenledi ve yakalanarak 10 yıl hapis cezasına mahkûm edildi. 1916 yılında İstanbul’a döndükten sonra kendisi gibi Teşkilatı Mahsusacı ve gazeteci arkadaşı Hasan Tahsin’i anmak için onun ismini kullanmaya başladı.

EĞİTİM HAYATI

Babasının adı Recep'tir. Tahsin, ilköğretimine Selanik'te bulunan ve Mustafa Kemal Atatürk'ün de eğitim aldığı Şemsi Efendi Okulu'nda başlamış, daha sonra Selanik Feyziye Mektebi'ni bitirmiştir. Bu okulun ardından İttihat ve Terakki tarafından burslu olarak Paris Sorbonne Üniversitesi'nde siyasal bilimler öğrenimi görmüştür. Burada Monj sokağı 51 numaralı apartmanın bir dairesinde, daha sonra emekli olan Tümgeneral Doktor Mazlum Boysan ile birlikte kalmıştır. Öğrenim gördüğü esnada Trablusgarp'ı işgal eden İtalya'yı protesto etmek için, Mısırlı öğrenci lideri Şeyh Dayef ile birlikte mitingler düzenlemiştir.

İLK KURŞUN OLAYI NEDİR?

İzmir'in Yunanlılarca işgalini protesto edenlerle beraber Redd-i İlhak Cemiyeti isimli derneğin kurucularından biri olan Hasan Tahsin, 15 Mayıs 1919 günü İzmir’i işgal eden Yunan askerlerine ateş açtı, bir kısmını öldürdü ve askerler tarafından öldürüldü. Hasan Tahsin bu tarihten sonra uzun süre unutuldu. İzmir’in işgali ile ilgili çalışmalarda ismi anılmadı. 

MUHABİR HABER MERKEZİ

Bakmadan Geçme