Dolar yeniden alev aldı! 16 TL'yi aşacak!

Dolar yeniden alev aldı! 16 TL'yi aşacak!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Son 2 haftada yüzde 7 değer kaybeden TL'nin Dolar ve Euro karşısında düşüşü devam ediyor. Döviz Endeksli Mevduatlar sonrasında TL'de yaşanan düşüş 2 haftadır sürerken bugün itibari ile de bu düşüşün devam etmesi bekleniyor. 16 TL sınırına dayanan Dolar'ın bugün akşam saatlerinde 16 TL'yi aşacağı yeni haftadan itibaren 16'lı rakamların konuşulacağı beklentisi yüksek. Euro'da da 17 bandına yaklaşırken altın fiyatlarında da yükseliş devam ediyor.

YAZ SEZONU ETKİSİ NE OLACAK?

Özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ve Bakan Nebati'nin geçtiğimiz yıla girerken hedefleri 6. ay olarak göstermesi ve turizm sezonunun açılması işe ülkeye yüksek miktarda döviz girişinin sağlanması ile döviz karşısında TL'nin yükselişe geçmesi beklentisi şuan için umut verir seviyede değil.

Zira yabancı yatırımcı için fırsat olarak görülen Türkiye'de henüz ciddi oranda bir hareketlilik yaşanmadı. Özellikle Rusya Ukrayna savaşı sonrasında Rusya ve Ukrayna'daki şirketlerin yönünü Türkiye'ye çevirdiği ve yatırımlarını Türkiye'ye aktardığı yönünde haberlerden sonra TL'nin artışa geçeceği beklentisi vardı.

Diğer yandan Ukrayna'ya Rusya'nın hem fiili müdahalesi hem de ekonomik ambargosu ile Türkiye'den birçok firmaya Ukrayna'da pazar kapısı açılmıştı. Aynı şekilde Avrupa ve Amerika'nın Rusya'ya yaptırım kararları sonrasında Türkiye için Rusya üzerinden bir kapı açılmıştı. Ancak bütün bunların genel ekonomik hareketliliğe yansımadığı görülüyor.

TÜM ZAMLAR 6.AYDA DENDİ!

Diğer yandan yıl başından itibaren memura, emekliye ve asgari ücretliye verilen zamlar daha verildiği gün döviz ve genel ekonomik zamlarla, kira zammı, gıda zammı gibi zamlarla erimişti. Halktan gelen tepkiler üzerine Hükümet asgari ücret ve emekli için de 6.ayda bir zam olacağını duyurmuştu.

Ancak diğer yandan bu zamlarla birlikte her alanda yaşanan fiyat artışları ile verilen zamlar pansuman tedavisi niteliğinde olmaya başladı. Örneği son olarak çay zammında çiftçiye yüzde 73'lük zam verilirken vatandaşın çayına da yüzde 100'lük zam yansıtıldı.

Bakmadan Geçme