• Haberler
  • Yaşam
  • Etsiz Çiğköfte Nasıl Yapılır? 10 Dakikada Evde Yapabileceğiniz Etsiz Çiğköfte Tarifi

Etsiz Çiğköfte Nasıl Yapılır? 10 Dakikada Evde Yapabileceğiniz Etsiz Çiğköfte Tarifi

Tadıyla, tuzuyla, baharatıyla kimsenin hayır diyemediği enfes bir lezzet olan etsiz çiğköfte tarifini sizler için derledik. Peki etsiz çiğköfte nasıl yapılır? İşte 10 dakikada hazırlayabileceğiniz etsiz çiğköfte tarifi...

Çiğ köfte tarifini biz hep uzun uzun yoğrulan, maharet isteyen, herkesin kolaylıkla yapamayacağı bir tarif olarak biliyoruz. Urfa başta olmak üzere Güney Doğu'nun en sevilen tariflerinden biri olan çiğ köfte orijinalinde etli çiğ köfte olarak yapılıp sunulan bir tarif. Ancak evde daha ekonomik bir şekilde yapılmak istendiğinde elimiz hep etsiz çiğ köfte tarifine gidiyor. İşte en pratik yoluyla etsiz çiğ köfte tarifi...

ETSİZ ÇİĞKÖFTE MALZEMELERİ

1,5 su bardağı çiğ köftelik esmer bulgur
1 su bardağı sıcak su (200 ml)
2 tatlı kaşığı tuz
2 yemek kaşığı isot
1 adet küçük boy soğan
2 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
2 yemek kaşığı nar ekşisi
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 adet limonun suyu

Etsiz Çiğköfte Nasıl Yapılır? 10 Dakikada Evde Yapabileceğiniz Etsiz Çiğköfte Tarifi

ETSİZ ÇİĞKÖFTENİN YAPIMI

  • Evde etsiz çiğ köfte yapmak için öncelikle uygun bir kap içerisine bulgurumuzu alalım. Üzerine sıcak suyu ekleyerek 15 dakika kadar bulgurların yumuşaması için bekletelim. Bu aşamada su miktarı bulgurun cinsine göre değişiklik gösterebilir. Güzel bir sonuç almak için  kullandığınız bulgurun çiğ köftelik esmer bulgur olmasına da dikkat etmelisiniz.
  • Bulgurlarımızın yumuşamasını beklerken biz de çiğ köftemizin diğer malzemelerini hazırlayabiliriz. Kabuğunu soyduğumuz soğanımızı yemeklik olacak şekilde küçük küçük doğrayalım. Soğanı rendelemek ya da robottan geçirmek yerine bu şekilde doğramanız çiğ köftenizin lezzetini arttıracaktır.
  • Doğradığımız soğanları avcumuzun içerisine alarak sıkalım ve suyunu çıkartalım.
  • 15 dakika sonunda bulgurumuzun üzerini açalım ve doğru kıvamda olduğunu anlamak için elimize bir parça alarak sıkalım. Eğer bulgurlarımız toparlanıp dağılmadan duruyorsa yeterli şekilde ıslanmış demektir. Ancak elinizle sıktığınızda dağılıyorsa biraz daha sıcak su ilavesi yaparak ayarlayabilirsiniz.
  • Bulgurlarımızı çiğ köfte yoğurma tepsimize alalım.
  • Üzerine isot ve tuzu ekleyelim, bulgura yedirerek yoğurmaya başlayalım.
  • Suyunu sıktığımız soğanları ilave edelim ve yoğurmaya devam edelim.
  • Domates salçası, biber salçası, nar ekşisi, sıvı yağ ve limon suyunu ekleyerek çiğ köftemizi yarım saat kadar yoğurmaya devam edelim. Bu aşamada her malzemeyi ekledikten sonra güzelce yoğurarak yedirirseniz daha güzel sonuç elde ederseniz. Aynı zamanda kullandığınız isotun da iri taneli ve yağlı bir isot olması çiğ köftenizin parlaklığını ve rengini daha güzel yapacaktır.
  • İstediğimiz kıvama gelen çiğ köfte harcımızdan parçalar alalım ve elimizle sıkarak şekillendirelim. Burada eldiven kullanırsanız çiğ köfteleriniz daha pürüzsüz olacaktır. Ara ara da ellerinizi ıslatmayı ihmal etmemelisiniz.
  • Şekillendirme işlemi bittikten sonra çiğ köftelerimizi marul, maydanoz, limon ve nar ekşisi eşliğinde servis edebilirsiniz. Ben bu ölçülerle 25-30 adet çiğ köfte elde edilmektedir.

Bakmadan Geçme