• Haberler
  • Gündem
  • Danıştay Başkanlığı Seçimi Sonuçlandı, Zeki Yiğit Yeniden Başkan Oldu

Danıştay Başkanlığı Seçimi Sonuçlandı, Zeki Yiğit Yeniden Başkan Oldu

Danıştay Başkanlığı için yapılan seçimlerde yeniden mevcut başkan Zeki Yiğit seçildi. Yiğit 4 yıl daha aynı görevi üstlenecek.

Danıştay Başkanlığı Seçimi Sonuçlandı, Zeki Yiğit Yeniden Başkan Oldu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yapılan seçimde Danıştay başkanlığına yeniden Zeki Yiğit seçildi. 

Zeki Yiğit, bu seçimle birlikte 4 yıl daha Danıştay Başkanı olarak görev yapacak.

ZEKİ YİĞİT KİMDİR?

10.05.1965 tarihinde Zonguldak Alaplı’da doğmuştur. İlkokulu köyünde, ortaöğretimi Karadeniz Ereğli'de bitirmiş, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden 1987 yılında mezun olmuştur.

10.02.1991 tarihinde mesleğe başlamıştır. Sütçüler ve Diyadin Cumhuriyet Savcılığı, Yeniçağa Hakimliği, Adalet Müfettişliği, Adalet Başmüfettişliği, Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdür Yardımcılığı ve Müsteşar Yardımcılığı görevlerinde bulunmuştur.

Türkiye’de yolsuzluğa açık risk alanlarının belirlenmesi ve yolsuzlukların önlenmesi konularında yapılan çalışmalara katılmıştır. 03.03.2011 tarihinde Cumhurbaşkanı tarafından Danıştay Üyeliğine seçilmiştir.

22.01.2013 – 24.01.2020 tarihleri arasında Yüksek Seçim Kurulu Üyeliği görevinde bulunan ve 07.05.2020 tarihinde Danıştay Başkanlığına seçilen YİĞİT, evli ve dört çocuk babasıdır.

DANIŞTAY BAŞKANINI KİMLER SEÇER?

Danıştay Başkanı ve daire başkanları kendi üyeleri arasından Danıştay Genel Kurulunca üye tam sayısının salt çoğunluğu ile seçilirler. Danıştay Başkanı seçilebilmek için altı yıl, daire başkanı seçilebilmek için üç yıl süre ile Danıştay üyeliği yapmış olmak zorunludur.

Danıştay Başkanı, daire başkanlarının görev süreleri dört yıldır. Süresi bitenler yeniden seçilebilirler, yeniden seçilemeyenler ile seçime girmeyenler veya süreleri dolmadan bu görevlerden çekilenler Danıştay üyeliği görevlerine devam ederler. Seçim, görev sürelerinin biteceği tarihten on beş gün önce veya diğer sebeplerle boşalma tarihinden itibaren on beş gün içinde yapılır. Çalışmaya ara verme süresi bu sürenin hesabında nazara alınmaz. Seçime katılmak isteyenler seçim gününden önce Danıştay Başkanlığına yazı ile başvurabilecekleri gibi, toplantıda oylamaya başlanmadan önce sözlü olarak da istekte bulunabilirler veya teklif edilebilirler.

Seçim gizli oyla yapılır. İlk üç oylamada sonuç alınamazsa, seçim üçüncü oylamada en çok oy alan iki aday arasında yapılır. Dördüncü oylamada bu çoğunluk sağlanamazsa seçim, yeniden aday gösterilerek tekrarlanır. Şu kadar ki, bundan sonraki üç oylamada sonuç alınamazsa dördüncü oylamada en çok oy alan seçilmiş sayılır.

Bakmadan Geçme