• Haberler
  • Dünya
  • BM Güvenlik Konseyi, ABD'nin Gazze'de Kalıcı Ateşkes İçin Hamas'a Çağrıda Bulunan Karar Tasarısını Kabul Etti

BM Güvenlik Konseyi, ABD'nin Gazze'de Kalıcı Ateşkes İçin Hamas'a Çağrıda Bulunan Karar Tasarısını Kabul Etti

BM Güvenlik Konseyi, 31 Mayıs'ta ABD Başkanı Biden'ın duyurduğu 3 aşamalı Gazze'de ateşkes ve rehine anlaşmasının İsrail ve Hamas tarafından hemen uygulanmasına çağıran tasarıyı kabul etti.

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nde ABD'nin sunduğu Gazze Şeridi'nde kalıcı ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması için Hamas'a çağrıda bulunan karar tasarısı ilk kez kabul edildi.
7 Ekim'de Hamas'ın Aksa Tufanı Harekatı'na karşılık verme bahanesiyle İsrail tarafından başlatılan ve 40 bine yakın Filistinlinin hayatına mal olan saldırılarla ilgili Birleşmiş Milletler'den dikkat çeken bir karar geldi.

BM Güvenlik Konseyi, ABD tarafından sunulan Gazze Şeridi'nde kalıcı ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması için Hamas'a çağrıda bulunan karar tasarısını ilk kez kabul etti. Karar, 14 lehte ve 1 çekimser oyla konseyden geçti.

3 aşama neydi?

1. Kadınlar, yaşlılar ve yaralılar dahil olmak üzere rehinelerin serbest bırakılması, Filistinlilerin serbest bırakılması, İsrail kuvvetlerinin Gazze'nin nüfus olan bölgelerinden çekilmesi, Filistinli sivillerin evlerine geri dönmesi ve Gazze Şeridi genelinde yardıma ihtiyacı olan tüm Filistinli sivillere yönelik insani yardımın güvenli ve etkin bir şekilde dağıtımı dahil olmak üzere hemen, tam ve eksiksiz 6 haftalık ateşkes

2. Tarafların anlaşması üzerine, Gazze'deki diğer tüm rehinelerin serbest bırakılması karşılığında kalıcı şekilde düşmanlıkların sona erdirilmesi ve İsrail kuvvetlerinin Gazze'den tamamen çekilmesi. Müzakereler 6 haftadan uzun sürerse ateşkes de devam edecek

3. Gazze için büyük çaplı yeniden inşa planının başlaması

HAMAS KARARI MEMNUNİYETLE KARŞILADI

BM Güvenlik Konseyi'nin kararı sonrası Hamas'tan açıklama gecikmedi.

"Hamas, Güvenlik Konseyi kararının içeriğini memnuniyetle karşıladıklarını belirtirken, "Halkımızın talepleri ve direnişimiz doğrultusunda bu ilkelerin uygulanması konusunda dolaylı müzakerelere girmek için arabulucularla işbirliği yapmaya hazırız" açıklamasında bulundu.

Bakmadan Geçme