• Haberler
  • Ekonomi
  • Bakan Şimşek: Enflasyonun tek haneye düşmesi biraz zaman alacak

Bakan Şimşek: Enflasyonun tek haneye düşmesi biraz zaman alacak

Bakan Şimşek: 'Enflasyonun tek haneye girmesi biraz zaman alacak' Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 'Enflasyonun tek haneye girmesi biraz zaman alacak' dedi.

ştirmek istiyoruz. Biz bu reform gündemini şuanda uyguladığımız tarzda devam ettirirsek küresel normlara göre iki yıl içerisinde milli geliri ilave 4 puan, dört yıl içerisinde ise sekiz puanlık bir idare çıktı artışına sahibiz" ifadelerini kullandı.

Türkiye'deki nüfusun yaşlandığını hatırlatan Şimşek, "Doğurganlık oranlarına bakarsanız. 15-20 yıllık iyi bir fırsat penceresi var. Fena değil yatırım açısından. Bakın kişi başı milli gelirde bizimle benzer ülkeler arasında Üst-orta gelir grubundayız biliyorsunuz. Kadınlar arasında eğitim muazzam bir şekilde yatırım yaptığımız için artıyor. Eğitimli üniversite mezunların iş gücüne katılım oranı yüzde yetmiş. Ama kadınların toplam iş gücüne katılım oranı yüzde 37. Bu da şu demektir. Muazzam bir potansiyel demektir. Yani sadece çalışma çağındaki nüfus değil. Bir de bizim henüz harekete arzuladığımız düzeyde geçiremediğimiz bir muazzam bir kaynağımız var.

"Enflasyonun tek haneye girmesi biraz zaman alacak"

Güçlü bir dezenflasyonun eşiğinde olduklarını ifade eden Şimşek,"Enflasyonun tek haneye girmesi biraz zaman alacak. Bu aydan itibaren çok keskin bir şekilde enflasyon düşmeye başlar. Patikamız bu. Gördüğünüz gibi dezenflasyon dönemine girdik. Geçiş dönemi bitti. Bütçede ciddi tedbirler aldık. Piyasa öngörülerine göre çok daha az bir açıkla geçen sene kapattık. Deprem harici yüzde bir nokta 6'lık bir açıktan bahsediyoruz. Son derece makul ama şu anda gündemi yoğun. Biz kamuda tasarruf, disiplin, verimlilik ve vergide adalet gibi huşular üzerinden bütçe açığını gelecek sene yüzde 3'ün altına kamu borcunu da düşük bir düzeyde tutam konusunda kararlıyız" dedi.

Cari açığın, milli gelire oranının yüzde 2.5'un altına düşeceğini kaydeden Şimşek, bu durumu kalıcı hale getirilmesinin şart olduğunu vurguladı. Yatırımcılara, sanayide dönüşümü birlikte yapacaklarını söyleyen Şimşek, bu dönüşümü yenilebilir enerjiyi öncülendirerek yapacaklarını dile getirdi.

"Yatırım, üretim, istihdam, icat ve ihracat odaklı kalkınma yolculuğumuza hız kesmeden devam ediyoruz"

Resepsiyonda konuklara seslenen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ise "Küresel yatırım trendlerinin değerlendirileceği Küresel Yatırım Günleri ve Ankara Resepsiyonu'nun Türkiye'nin küresel rekabetçiliğinin artırılmasına ve sürdürülebilir ekonomik kalkınmaya katkı sunacağına inandığını söyleyen Bakan Kacır, "Dünyanın küresel daralmalardan, krizlerden geçtiği bugünlerde yatırım, üretim, istihdam, icat ve ihracat odaklı kalkınma yolculuğumuza hız kesmeden devam ediyoruz. Güçlü Ar-Ge, inovasyon ve üretim altyapıları, nitelikli insan kaynağıyla güçlü ve müreffeh Türkiye'yi inşa ediyoruz. Geçtiğimiz yılı yüzde 4,5 gibi tahminlerin üzerinde bir büyüme ile tamamlamadık. Bu yılın ilk çeyreğinde ise; Türkiye yüzde 5,7 ile OECD ülkeleri arasında lider, G20 ülkeleri içinde ikinci oldu. Ekonomimiz 15 çeyrektir kesintisiz büyüyor. İstihdam, 32,6 milyon kişi ile Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en yüksek düzeyine ulaştı" dedi.

Son 12 aylık ihracatın 260 milyar doları ve Mayıs ayı ihracatının ise 24 milyar doları aşarak Cumhuriyet tarihinin en yüksek aylık ve yıllıklandırılmış ihracat rekorunu kırdıklarının altını çizen Kacır, bu başarılarda katkısı olan sanayicileri ihracatçıları yatırımcıları ve tüm emekçileri kutladı.

Milli Teknoloji Hamlesi hedefleri doğrultusunda Türkiye'yi yüksek teknolojili ve katma değerli üretimin adresi haline getirdiklerini vurgulayan Kacır, sanayide ikiz dönüşümü adım adım gerçekleştirdiklerini belirtti.

Organize sanayi bölgelerinin (OSB), Yeşil OSB'lere dönüşümünü hızlandırmak amacıyla, Dünya Bankası destekli "Türkiye Organize Sanayi Bölgeleri Projesi"ni hayata geçirdiklerini hatırlatan Kacır, Yine Dünya Bankası iş birliğinde hayata geçirdiğimiz ve yeşil dönüşüm alanında şimdiye kadar gerçekleştirdiğimiz en kapsamlı ve en yüksek bütçeli programımız "Türkiye Yeşil Sanayi Projesi"ni geçtiğimiz aylarda uygulamaya aldık.Başta KOBİ'lerimiz olmak üzere firmalarımızın dijital dönüşümüne yönelik desteklerimizi güçlendirmek amacıyla, 8,2 milyar avro bütçeli "Dijital Avrupa Programı'na katıldık" diye konuştu.

Bakmadan Geçme