AYM Milletvekili Can Atalay hakkında karar verecek

Anayasa Mahkemesi, Gezi Parkı davasında 18 yıl hapse mahkum edilen TİP Hatay Milletvekili Can Atalay'la ilgili dosyayı ikinci kez görüşecek. Atalay'ın başvurusu bugün karara bağlanacak.

25 Nisan 2022’de tutuklanan Can Atalay, Türkiye İşçi Partisinden (TİP) Hatay Milletvekili seçilmesinin ardından yargılamanın durmaması ve hakkında hüküm verilmesi nedeniyle Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvurdu.


Atalay’ın avukatları, Anayasa'nın milletvekillerine yasama dokunulmazlığı getiren 83. maddesine dayanarak seçim sürecinin ardından müvekkillerinin tahliyesi ve hakkındaki yargılamanın durması gerektiğini vurguladı.

ANAYASA'NIN 83. MADDESİ


Anayasa’nın 83. maddesinde "Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclisin kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz" ifadesi yer alıyor.

AYM, Can Atalay ile ilgili olarak hak ihlali kararı verdi ve dosyayı milletvekilinin tahliye edilmesi, yargılamanın durması için yerel mahkemeye gönderdi. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi ise Atalay için hüküm verildiği gerekçesiyle dosyayı Yargıtay 3. Ceza Dairesi’ne gönderilmesini kararlaştırdı.

AYM VE YARGITAY ARASINDA KRİZ

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, hem karara uymadı hem de Türkiye'de ilk kez görülen bir karara imza atarak ihlal yönünde oy kullanan AYM üyeleri hakkında ise suç duyurusunda bulundu. “Yargı krizi” olarak adlandırılan olaya tepkiler sürerken, Can Atalay’ın avukatları bu kez AYM kararına uyulmaması nedeniyle bir kez daha yüksek mahkemeye başvurdu.

BUGÜN YENİ KARAR VERİLECEK

Başvuruyu inceleyen AYM birinci bölümü, oy birliğiyle dosyayı AYM Genel Kurulu’na sevk etti. Dosyayı gündemine alan Genel Kurul, Atalay’ın başvurusunu bugün karara bağlayacak.
 

Bakmadan Geçme