• Haberler
  • Dünya
  • Astana Süreci Nedir? Putin Hakan Fidan'dan Neden Astana Sürecinin Devam Etmesini İstedi?

Astana Süreci Nedir? Putin Hakan Fidan'dan Neden Astana Sürecinin Devam Etmesini İstedi?

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, BRICS Dışişleri Bakanları Toplantısı için gittiği Rusya'da Vladimir Putin ile görüştü. Putin görüşmede Astana sürecinin devam etmesini istedi. Peki Astana süreci nedir? Astana süreci hangi maddeleri içeriyor?

BRICS Dışişleri Bakanları Toplantısı için Rusya'nın Nijniy Novgorod kentine giden Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüştü.

Türkiye ile ilişkilerin gelişmesini memnuniyetle karşıladığını belirten Putin'in Hakan Fidan'dan dostum dediği Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a iletilmek üzere önemli bir istekte bulundu.

Putin, "Astana süreci devam etmeli" derken temmuz ayında Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Astana'da bir araya geleceğini de dile getirdi.

Peki Putin'in ısrarla üzerinde durduğu ve mutlaka devam etmes gerektiğine inandığı Astana süreci nedir? Hangi maddeleri içeriyor. Putin-Fidan görüşmesinin ardından en çok merak edilen konular arasında yer aldı.

ASTANA SÜRECİ NEDİR?

Suriye'de ateşkes ve çatışma süreçlerinin kontrol altına alınabilmesi açısından Türkiye ve Rusya'nın öncülüğünde başlatılan Astana süreci, siyasi ve insani meselelerin ele alındığı bir platform olarak işletilmeye devam ediyor. Kazakistan'ın başkenti Nur Sultan'da Ocak 2017'de bir araya gelen Türk ve Rus yetkililer, Suriye krizine çözüm için "Astana formatlı" görüşmeleri başlattı.

Türkiye ve Rusya'nın öncülük ettiği toplantılarda daha sonra İran da garantör ülke olarak yerini aldı. Ürdün, Lübnan ve Irak gibi ülkelere gözlemci ülke statüsü verildi. Türkiye ve Rusya'nın çabalarıyla Suriye'de 30 Aralık 2016'da varılan ateşkesin güçlendirilmesi için 23 Ocak 2017'da yapılan Suriye konulu ilk Astana toplantısına Kazakistan ev sahipliği yaptı.

Toplantıya Suriye askeri muhalefeti, Esed rejimi temsilcileri, Türkiye, Rusya, İran ve ABD heyetleri katıldı. Askeri muhalifler ile rejim güçleri temsilcilerinin iç savaşın başından bu yana ilk defa uluslararası bir toplantıda bir araya gelmesi toplantıyı önemli kılan unsur oldu.

Bakmadan Geçme