Akya Torpidolarının Teslimatları Başladı

Milli gururumuz AKYA Ağır Sınıf Torpidonun Türk Deniz Kuvvetleri'ne teslimatları başladı

Konuyla ilgili olarak Millî Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Deniz Kuvvetleri Komutanlığının ihtiyacı doğrultusunda, ROKETSAN tarafından yerli ve millî imkânlarla geliştirilen AKYA Ağır Sınıf Harp Torpidosunun seri üretimine geçildi ve denizaltılarımıza teslimatına başlandı.

AKYA torpidoları sayesinde, Türkiye’nin bu alanda ABD üretimi Mk-48 ve Alman üretimi DM2A4 torpidolarına olan bağımlılığı sona ermiş olacak. AKYA’nın; GÜR, PREVEZE ve REİS Sınıfı Denizaltılar’da kullanılması planlanıyor. AY Sınıfı Denizaltılar’da da AKYA kullanılması muhtemel.

AKYA Ağır Sınıf Torpido

Akya torpidosu, Savunma Sanayii öncülüğünde ROKETSAN ve TUBİTAK öncülüğünde hayata geçirilmişti. İlk test atışı Temmuz 2013’te gerçekleştirilen AKYA torpidosu, 27 Aralık 2023 tarihinde TCG PREVEZE Denizaltısı tarafından Doğu Akdeniz’de gerçekleştirilen harp atışında, vuruş ve imha yeteneğini başarılı bir şekilde sergilemişti.

AKYA Projesi ile birlikte, Roketsan’ın hassas güdümlü, yüksek hıza sahip akıllı roket ve füze sistemleri geliştirme konusunda uzun yıllar süren hassas çalışmalar ile edinmiş olduğu kritik kabiliyetler denizlerin altına iniyor. Denizaltılardan, muhtelif su üstü hedefleri ve denizaltılara karşı atılan ve tamamen millî yeteneklerle geliştirilen AKYA ile Türk Deniz Kuvvetlerinin sualtı platformlarına yönelik önemli bir ihtiyacı milli imkanlarla karşılanmış olacak.

MUHABİR

Bakmadan Geçme