• Haberler
  • Gündem
  • ABD Açıkladı! Türkiye F-16 Satış Kabul Mektubunu İmzaladı

ABD Açıkladı! Türkiye F-16 Satış Kabul Mektubunu İmzaladı

Sürecin tamamlanması ile birlikte Türkiye, ABD'den 40 adet F-16 Blok 70 savaş uçağı ile 79 adet F-16 modernizasyon kiti satın alacak.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'ye F-16 Block 70 Viper savaş uçağı ve 79 Viper modernizasyon kiti satışı konusunda açıklama yaptı.

Bakanlık Sözcüsü Matthew Miller, Türkiye'nin F-16 savaş uçaklarını satın almak için teklif ve kabul mektubunu imzaladığını belirtti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, ''Türkiye, F-16 savaş uçaklarını satın almak için teklif ve kabul mektubunu imzaladı” açıklamasında bulundu.

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeffry Flake de sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, F-16 satışında sona gelindiğini vurguladı ve bu anlaşmanın hem ABD'nin hem de Türkiye'nin ulusal güvenliği ile NATO'nun birlikte çalışabilirliği açısından önemli bir adım olduğunu ifade etti.

Türkiye, Ekim 2021'de 40 adet F-16 ve mevcut uçaklar için 79 modernizasyon kiti alımı için ABD'ye başvurmuştu. Ancak, iki ülke arasındaki ikili ilişkilerde yaşanan sorunlar nedeniyle bu satış Kongre gündemine alınmamıştı. Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ve Finlandiya ile İsveç'in NATO'ya katılım başvuruları gibi gelişmelerin ardından bu konular karşılıklı pazarlık konusu olmuştu.

F-16 Block 70 Viper, gelişmiş aviyonik sistemler, radar ve silah sistemleri ile donatılmış olup, mevcut F-16'ların performansını ve savaş kabiliyetini önemli ölçüde artırması bekleniyor.

Bu anlaşma, Türkiye'nin hava kuvvetlerini modernize etme çabalarının önemli bir parçası olarak değerlendirilirken bölgedeki askeri dengeyi etkileyecek nitelikte bir gelişme olarak ifade ediliyor.

Bakmadan Geçme