• Haberler
  • Gündem
  • 9. Yargı Paketinin İçeriği Nedir? Bu Hafta Meclise Gelecek

9. Yargı Paketinin İçeriği Nedir? Bu Hafta Meclise Gelecek

Kamuoyunda 9. Yargı Paketi olarak bilinen ve bu hafta içerisinde TBMM'ye sunulması beklenen paketin içeriği nedir? Hangi düzenlemeleri içeriyor? 9. Yargı Paketi yürürlüğe girince ne gibi değişiklikler olacak? Merak edilenler ve detayları haberimizde...

Casusluk faaliyetleriyle etkin mücadele amacıyla TCK'da yeni bir suç ihdas edilmesi ve cezasızlık algısının ortadan kaldırılasına yönelik düzenlemeleri de içeren 9. Yargı Paketi'nin bu hafta TBMM Başkanlığı'na sunulması bekleniyor.

Özellikle son yıllarda İsrail İstihbarat Servisi (MOSSAD)'a yönelik casusluk faaliyeti yürütenlere yönelik operasyonların ardından böyle bir kanun teklifinin gündeme gelmesi dikkat çekti.

Peki 9. Yargı Paketi'nin içeriği nedir? Casusluk faaliyeti yürütenlere ne gibi cezalar verilecek? 9. Yargı Paketi yürürlüğe girdikten sonra ne gibi değişiklikler olacak? sorularının cevabı kamuoyunda merak konusu oldu.

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler'in liderliğinde, kamuoyunda "9. Yargı Paketi" olarak bilinen ve yargı alanında çeşitli düzenlemeleri içeren kanun teklifinin hazırlıkları tamamlandı. Bu teklifin bu hafta Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na sunulması bekleniyor. Teklifin amacı, cezasızlık algısını ortadan kaldırarak, casusluk faaliyetleriyle etkin mücadeleyi sağlamak.

Teklifte, Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ve İdari Yargı Ön Sınavı'ndaki konu ve soru sayısının artırılması planlanıyor. Bu kapsamda, sosyal güvenlik hukuku, milletlerarası hukuk, milletlerarası özel hukuk ve genel kamu hukuku gibi konularda da sorular yöneltilecek ve soru sayısı 100'den 120'ye çıkarılacak.

Hükümlülerin öğretim hakkının kapsamı genişletilecek ve kapalı cezaevlerindeki iyi halli hükümlüler, kurum içinde açılan örgün öğretim programlarına, kurum disiplinini ve güvenliğini tehlikeye atmadan katılabilecek. Ayrıca, kapalı cezaevlerindeki hükümlülerin sınavları çevrim içi ve yüz yüze yapılabilecek ve merkezi sınav ile açık öğretim kurumları sınavlarına, belirlenen ceza infaz kurumlarında katılım sağlanabilecek.

Açık cezaevi, çocuk eğitimevleri ve kapalı cezaevlerindeki hükümlülerin eğitimlerine ilişkin esaslar, Milli Eğitim Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulunun (YÖK) görüşü alınarak Adalet Bakanlığı tarafından çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek.

CASUSLUK FAALİYETİ YÜRÜTENLER NE KADAR CEZA ALACAK?

Teklifte, casusluk faaliyetleriyle etkin mücadele amacıyla Türk Ceza Kanunu'nda (TCK) yeni bir suç tanımı getiriliyor. "Devlet Sırlarına Karşı Suçlar ve Casusluk" bölümüne eklenen yeni madde ile devletin güvenliği veya siyasal yararları aleyhine yabancı bir devlet veya organizasyonun stratejik çıkarları veya talimatı doğrultusunda suç işleyenler, 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak. Suç, savaş sırasında işlenmiş veya devletin savaş hazırlıklarını tehlikeye atmışsa ceza 8 yıldan 12 yıla kadar çıkacak. Suç, milli güvenlik açısından stratejik önemi olan kurumlarda görev yapanlar tarafından işlenirse ceza bir kat artırılacak. Bu suçtan dolayı kovuşturma yapılması Adalet Bakanı'nın iznine bağlı olacak.

Ayrıca, Öğretmenlik Mesleği ve Milli Eğitim Akademisi Kanunu Teklifi de haftaya TBMM Başkanlığı'na sunulacak. Bu teklif ile Milli Eğitim Akademisi kurulacak ve öğretmenler, atanma öncesinde Akademide eğitim alacaklar. Başarılı olanlar ilk görev yerlerine atanacak. Teklifte, öğretmenlere yönelik şiddet cezalarının artırılmasına ilişkin düzenlemeler de yer alacak.

Bakmadan Geçme