RTÜK 2025 Yılını LGBT İle Mücadele Yılı İlan Etti
TBMM Çocuklara Karşı Şiddet Araştırma Komisyonu'nda RTÜK ve BTK yetkilileri, çocukların dijital güvenliğini sağlamaya yönelik aldıkları tedbirleri paylaştı. RTÜK Başkan Yardımcısı Feyzullah Tecirli, 2025 yılının LGBT ile mücadele yılı olarak planlandığını dile getirdi.
TBMM Çocuğa Karşı Şiddet ve İstismarı Araştırma Komisyonu, AK Parti Aksaray Milletvekili Cengiz Aydoğdu başkanlığında toplandı.
Komisyonun gündeminde çocukların dijital dünyadaki güvenliği ve bu konuda alınması gereken önlemler yer aldı.
Bu kapsamda, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) temsilcileri komisyona sunum yaparak kurumlarının bu konudaki çalışmalarını anlattı.
RTÜK Başkan Yardımcısı Feyzullah Tecirli, sunumunda RTÜK'ün 2025 yılını "LGBT ile mücadele yılı" olarak ilan ettiğini açıkladı.
BTK Başkan Yardımcısı Abdülkerim Gün ise sunumunda, BTK'nın internet ortamında çocukların güvenliğini sağlamak için çeşitli önlemler aldığını ifade etti. Gün, BTK'nın özellikle internette yayılan "LGBT içeriklerine asla izin vermediklerini" vurgulayarak, bu tür içeriklerin tespiti ve engellenmesi için sürekli çalıştıklarını söyledi.
GENÇLERİN MEDYA TÜKETİMİ ALARM VERİYOR!
Kurumun yayın içerik denetimine değinen RTÜK İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanı Murat Ellialtı, “Gündüz kuşağı programları için geçen yıl kasım ayında yayın etik ilkelerini yayınladık. Özel hayatın gizliliği ve psikolojik şiddet konularında eğitimler düzenledik” diye konuştu.
Gençlerin ortalama günlük medya tüketim süresi 4 saat 35 dakika olarak belirlendi. Bu sürenin 3 saat 40 dakikasını televizyon izlemek, 1 saat 27 dakikasını ise dijital platformlarda vakit geçirmek oluşturuyor.
Ellialtı, gençlerin %90'ının sosyal medya hesabı olduğunu ve bunların %40'ının herkese açık olduğunu ifade etti.
ÖĞRENCİLERİN % 35'i DİJİTAL OYUN BAĞIMLIĞI RİSKİ ALTINDA!
Kurumlarının öncelikli hedeflerinden birinin çocukların internet ortamındaki güvenliğini sağlamak olduğunu vurgulayan BTK Başkan Yardımcısı Abdülkerim Gün, 2016 yılında kurulan Güvenli İnternet Merkezi aracılığıyla toplumu internetin riskleri konusunda bilinçlendirmeyi amaçladıklarını açıkladı.
BTK, 10 bin 475 öğrenci ve veliyle yapılan araştırmanın bulgularını açıkladı.
Araştırmaya göre, öğrencilerin mobil telefon kullanımının arttığını ve interneti daha çok tüketim odaklı kullandıklarını ortaya koyarken, aşırı internet kullanımı akademik performansını düşürdüğü gözlemlendi.
BTK Başkan Yardımcısı Gün, öğrencilerin yaklaşık yüzde 35'inin dijital oyun bağımlılığı riski taşıdığını belirtti.
RTÜK'ÜN 2025 VİZYONU: EKRAN BAĞIMLILIĞI VE LGBT İLE MÜCADELE!
400 kişilik bir izleme değerlendirme ekibine sahip olduklarını dile getiren RTÜK Başkan Yardımcısı Feyzullah Tecirli, “Çalışmalarımızın en başında çocukların korunması geliyor. Akıllı işaretlerle bunu destekliyoruz” ifadelerini kullandı.
Açıklamasının devamında Tecirli, “Çocuk dergimizin temasını 2025 yılının aile yılı olması münasebetiyle belirledik. Birinci temamız ekran bağımlılığı, ikinci ana temamız da LGBT ile mücadele yılı olacak” dedi.
"ÇOCUKLAR ÖNCELİĞİMİZ, LGBTİ İÇERİKLERİNE İZİN VERMİYORUZ!"
BTK Başkan Yardımcısı Abdülkerim Gün, BTK'nın çocukların çevrimiçi güvenliğini sağlamaya yönelik çalışmalar yürüttüğünü ve bu kapsamda filtreleme hizmetlerine odaklandıklarını kaydetti.
LGBTİ içeriklerine izin vermediklerinin altını çizen Gün, "Bu konuda çeşitli derneklerle davalı olduklarını, ancak bu durumdan çekinmediklerini" söyledi.
Bakmadan Geçme





