• Haberler
  • Siyaset
  • Özgür Özel'den Suriye'deki Alevi Katliamı ve Anayasa Tepkisi

Özgür Özel'den Suriye'deki Alevi Katliamı ve Anayasa Tepkisi

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Kürt sorununun ancak Türkiye'nin her alanda demokratik hale getirilmesi ile çözüleceğini söyledi.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

SURİYE'DEKİ ALEVİ KATLİAMI
Suriye'deki Alevi katliamına tepki gösteren Özgür Özel, şunları söyledi: "Suriye'de son olayları endişeyle takip ediyoruz. Suriye'de oluşturulan yalancı baharın havası dağıldığında sivil kayıpların yaşandığı, saldırıların tekrar başladığına tanıklık ettik. Lazkiye ve çevresindeki Aleviler, Arap Aleviler katliama tabii tutuldular. Aslında bugünlerin geleceği Hatay'daki akrabalarının aylardır endişelerinden, serzeneşlerinden belliydi. Akrabaları var, Türkiye kendi sınırında binlerce, on binlerce kilometre ötedeki çatışmalı yerlere Birleşmiş Milletler görevi gereği asker yollayan Türkiye, sınırından 65 kilometre aşağıda olan ve adım adım gelen bir katliama ağlayan yurttaşlarının sesini duymadı maalesef."

EMEKLİ İKRAMİYESİ
Emeklilere yönelik bayram ikramiyesine yönelik de konuşan Özel, şunları ifade etti: "Emekli ikramiyesi 4 bin TL olunca Erdoğan’ın kendisi değil, Abdullah Güler’e açıklattılar. Rakamı açıklarken yanlışlıkla içeri doğru yutkunuyor Güler. Pek rastladığımız bir özellik değil ama söylerken utandı. 2015 yılında CHP, seçim kampanyasında, ‘Her emekliye bir maaş ikramiye’ derken Tayyip Bey, ‘Veremezler’ dedi ama seçimi kaybedince, ‘Biz de vereceğiz’ dediler. Bu ikramiye o ikramiye. 2025 yılında 4 bin TL yaptıkları, Abdullah Güler’e açıklattıkları para, asgari ücretin yüzde 18’i… Bayram ikramiyesi ile bugün sadece beş kilo dana kıyma alınabiliyor."

TUTUKLU BELEDİYE BAŞKANLARI
CHP'li belediyelere yönelik operasyona tepki gösteren Özel, şöyle devam etti: "Ahmet Özer’e 23 Mayıs’ta mahkeme günü verdiler. Allah’tan korkun, neredeyse bir yıl olacak. Ahmet Özer’i, Rıza Akpolat’ı, Alaattin Köseler’i saçma sapan gerekçelerle içeride tutuyorlar. Alaattin Köseler’in, belediyede yediği yemeğin ve uçak biletlerinin karşılığı olarak özel kalem hesabına yatırdığı 67 bin TL, ‘Zimmete para geçirmek’ olarak yorumlanmış. Kendi masrafını belediyeye iade eden adamı suçladılar."

USULSÜZLÜKLER
AKP döneminde belediyelerle ilgili örnekler veren Özel, şunları aktardı:

"2011 yılı, bir özel şirket Fatih’te yeşil alan olan bir arsayı, 25 milyon TL’ye belediyeden satın alıyor. Bu yeşil alana İBB imar izni veriyor ve değeri katlanıyor. Değeri 430 milyar TL’ye çıkıyor. İBB, aynı arsayı sattıktan altı ay sonra 430 milyon TL’ye sattığı kişiden geri almış ve yeşil alana çevirmiş. Bugünkü parayla 106,5 milyon dolar durduk yerde İBB’nin cebinden çıkmış. Bu dosyayı hakime verecektik Süleyman Soylu elimizden aldı. Akın Gürlek’e söylüyorum. Nasıl DHKP-C davasında bilmem kaç yıl geriye gidecek kadar fikri takibin var AKP için bu dosyayla ilgili al da işlem yap bakalım.

İkinci örnek, 2016 yılı… İBB, doğrudan temin yoluyla 41 milyon TL’ye Başakşehir’de bir arsa satın alıyor. Araziyi İBB’ye satan kişi AKP’li Meclis Üyesi… Bu arazinin hiçbir yapılaşma hakkı yok. Arazi, askeriyenin içinde… Araziye 2021 yılında değerleme yaptırmışlar 13,3 milyon TL. Aradan geçen dört yıla rağmen değeri düşmüş. Askeri alanda kaldığı için hiçbir işe yaramayan arazi, AKP’li avukat tarafından tekrar İBB’ye satılmış 13,4 milyon TL’ye. Bugünkü kurla hesapladığımızda 500 milyar TL zararı var İBB’nin. Soylu aldı bu dosyaları, ne yaptı belli değil. Ey Ali Yerlikaya, dosyalar duruyorsa işlem yap. Ey Akın Gürlek, bu dosyaları İBB’den iste, gerekeni yap. Bunu her hafta hatırlatmaya devam edeceğim. İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı, hepimizin vergileri ile maaş almaktadır. O maaşların ya gereğini yapacak ya da o maaşları kendisine haram zıkkım edeceğiz. "

SURİYE'DE ALEVİ KATLİAMI
Suriye'deki Alevi katliamına değinen Özel, "Suriye'de son olayları endişeyle takip ediyoruz. Suriye'de oluşturulan yalancı baharın havası dağıldığında sivil kayıpların yaşandığı, saldırıların tekrar başladığına tanıklık ettik. Lazkiye ve çevresindeki Aleviler, Arap Aleviler katliama tabii tutuldular. Aslında bugünlerin geleceği Hatay'daki akrabalarının aylardır endişelerinden, serzeneşlerinden belliydi. Akrabaları var, Türkiye kendi sınırında binlerce, on binlerce kilometre ötedeki çatışmalı yerlere Birleşmiş Milletler görevi gereği asker yollayan Türkiye, sınırından 65 kilometre aşağıda olan ve adım adım gelen bir katliama ağlayan yurttaşlarının sesini duymadı maalesef" dedi.

Özel, şunları söyledi: "Yeni Şafak Gazetesi’nde biri çıkıp köşesinde, "Nusayriler, dini inançları bakımından değil, emperyalizme yaptıkları köpekliğin bir sonucu olarak hala Suriye’de sivil insan öldürecek kadar alçak oldukları için gebertiliyorlar” diye yazıyor. Bunu söyleyen bir sosyal medya hesabı olsa ve bunu En Şara’nın militanları için söylüyor olsa savcılık harekete geçer. Alçak adam… Dava açacaksa, ‘Alçak adam’ ifadesini yazıyı yazana karşı kullandım."

KÜRT SORUNU VE YENİ ANAYASA
Özel, Kürt sorununun ancak Türkiye’nin her alanda demokratik hale getirilmesi ile çözüleceğini belirtti. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’a yönelik çağrıda bulunan Özel, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hızla inisiyatif almasını bekliyoruz. Günü gelince Meclis’in devreye gireceği yönündeki ifadelerini memnuniyetle takip ettik. Sivas Kongresi’nden beri gelen CHP burada. Kökü sağlam, temelleri sağlam.  Biz Türkiye'nin önümüzdeki seçimlere gidip de bu millet, bu parlamentoya gerçek, sivil, demokratik bir anayasa yapma yetkisi verene kadar mevcut anayasaya uymayanlarla anayasa masasına oturmayız. Hiçbir pazarlığın tarafından olmayız, olanları görürsek de onlarla aynı yerde olmayız.

Kimse bizden ne kanın akmasının önünde engel olmamızı beklesin ne de başkasının planına ait olmamızı beklesin. CHP’nin kendine ait bir planı vardır. O da bu ülkeyi gerçek bir demokrasiye ulaştırmak."

Özel, son olarak 23 Mart’ta gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanlığı Adayı ön seçimi için sandığa gitme çağrısı yaptı.

Bakmadan Geçme