DOLAR

32.36

EURO

34.92

ALTIN

2324.215

BIST 100

9116.08

Muhabir

Terra Luna'ya ne oldu? Çöküşün sebebi ne?

Eklenme: 11.05.2022 17:52

Terra Luna'ya ne oldu? Çöküşün sebebi ne?

Luna Coin'in son günlerdeki  kaybı %97'yi buldu. Marketcap hacmi 28 milyar dolardan 5 milyar dolara kadar gerileyen Terra Luna'nın piyasadaki toplam kaybı ise 23 milyar doları buldu.

GÜNLÜK DÜŞÜŞ YÜZDE 97

Bu UST kullanılan borsalarda işlemlerde aksaklığa yol açarken Terra ağının kripto parası LUNA bir kez daha sert düşüş yaşadı. LUNA dün önce 60 dolardan 24 dolara düşmüş, ardından 30 doların üzerine tırmanmıştı.

Bugün ise UST'de yaşanan yeni düşüşün ardından LUNA 0.95 dolara kadar geriledi. Günlük düşüşü yüzde 97'yi buldu. Son 2 günde LUNA'nın piyasa değeri 22.8 milyar dolardan 600 milyon dolara geriledi.

LUNA son günlerdeki düşüş öncesi piyasa değeri bakımından en büyük 10 kripto para arasında yer alıyordu.

SALDIRI İDDİASI

Normalde Bitcoin'in düşüşte olduğu dönemlerde stabil coin talebi artıyor. Talep arttıkça, kurulan sisteme göre, UST likidite havuzundan arz sağlanıp sabit coinin değerinin 1 dolar civarında tutulması gerekiyordu. Ancak UST'ye talep bir anda patlama yaşayınca yeterli arz sağlanamadı.

Normal bir kripto parada talep patlaması fiyatın yükselmesi demek. Ancak sabit coinlerin özel bir işlevi bulunuyor. Dolar olarak alınıp satılamadıklarında bir anlamları kalmıyor. Dolayısıyla bir değeri de olmuyor.

Şimdi sosyal medya ve forumlardaki yatırımcılar UST talebinin normal piyasa koşulları sebebiyle değil, organize bir saldırı sonucu yükseldiğini iddia ediyor. Ancak bu iddia henüz yalanlanmış veya doğrulanmış değil.

1 UST İÇİN 1 DOLARLIK LUNA YAKILIYOR

2018 yılında Singapur merkezli Terreform Labs tarafından yaratılan UST algoritmik sabit coin olarak tanımlanıyor. UST'yi diğer sabit coinler gibi bir rezerv para desteklemiyor. Bunun yerine 1 UST mint edilmesi için 1 dolar değerinde kripto parası LUNA'nın yakılması gerekiyor. Algoritma arz-talep dengesini kurarak paranın değerini 1 dolarda tutmayı hedefliyor.