İsrail ile Hamas Arasında Ateşkes Sağlandı!

İsrail ile Hamas arasında aylardır devam eden ateşkes görüşmelerinin sonuca bağlandığı ve kararın dünya kamuoyuna duyurulacağı belirtildi.

Dünya kamuoyunun aylardır beklediği ateşkes haberi geldi. İsrail ile Hamas arasında çıkmaza giren ve bir türlü mutabakat sağlanamayana ateşkes görüşmelerinde anlaşmaya varıldığı belirtildi.

ABD'nin yanı sıra Mısır'ın öncülük ettiği ateşkes görüşmeleri sonrasında Hamas'ın Mısır'ın ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması yönündeki önerisini kabul ettiği ifade edilirken Hamas'ın, anlaşmanın üçüncü aşamasında ABD'den ateşkes ve İsrail'in Gazze Şeridi'nden tamamen çekilmesi yönünde bir söz aldığı öğrenildi.

Ayrıca İsrail güçlerinin rehinelerin serbest bırakılmasından sonra savaşmaya devam etmeyeceğine dair bir söz aldığını belirtiyor.

İsrail ile Hamas arasındaki müzakerelere aracılık eden Mısır güvenlik heyetinin ‘birçok anlaşmazlık noktasında uzlaşma formülüne’ mutabakat sağlandığını belirtiliyor.

ANLAŞMA 3 AŞAMADAN OLUŞUYOR

Ateşkes anlaşmasının detaylarına ilişkin bilgi paylaşan Gazeteci Nevzat Çiçek, paylaşımında şu konulara dikkat çekti;

"Konuştuğumuz kaynaklar eğer herhangi bir engel çıkmazsa  her şeyin müzakere masasınsa olduğunu, müzakerelerde gözle görülür bir ilerleme sağlandığını Hamas’ın Mısır'ın önerisine olumlu yaklaştığını bildirdi. 

Anlaşmaya son rötuşların yapılacağı konusunda ümitvâr olduğunu ifade eden kaynak, bunun en az üç aşamalı olacağını kaydetti.

Kaynak, anlaşmanın ilk aşamasının tutuklu İsrailli kadınların, yaşlıların ve hastaların serbest bırakılmasına ayrılacağını, ,iinci aşamanın geri kalan sivillere, üçüncü aşamanın ise askerlere ayrılacağını söyledi. Esir takası ve İsrail'in Gazze'de çekilmesi yönünde atılacak adımlar müzakere masasında konuşulurken Netanyahu Hamas’ın pozisyonu sertleştirmek için rehinelerin serbest bırakılmasına yönelik bir anlaşma tamamlandıktan sonra bile Refah’a saldıracaklarını ifade ederken, Hamas heyeti  bunun olmayacağına dair katı garantiler talep ediyor ve bunları aldıktan sonra anlaşmanın imzalanacağını söylüyor."

MUHABİR

Bakmadan Geçme