• Haberler
  • Ekonomi
  • Atılan Adımlar Meyvelerini Verdi! Türkiye Gri Listeden Çıkıyor

Atılan Adımlar Meyvelerini Verdi! Türkiye Gri Listeden Çıkıyor

Türkiye'yi, 2021 yılında kara para aklamaya ve BM'nin yaptırım listesinde yer alan grupların finansmanına açık olan bankacılık, emlak ve diğer sektörlerini denetlemediği gerekçesiyle gri listeye alan Uluslararası Suç İzleme Kuruluşu FATF'dan Türkiye'yi sevindirecek haber geldi.

2021 yılında Türkiye'yi gri listeye alan Uluslararası Suç İzleme Kuruluşu FATF, bu kararından her an geri adım atabilir.  Ülkenin eylem planını büyük ölçüde tamamladığını belirten FATF, Türkiye'yi haziran ayında gri listeden çıkarmaya hazırlanıyor.

Türkiye'de atılan doğru adımlarla ekonomide taşlar yerine oturmaya başladı. 2021 yılının ekim ayında Türkiye'yi kara para aklamaya ve Birleşmiş Milletler'in (BM) yaptırım listesinde yer alan grupların finansmanına açık olan bankacılık, emlak ve diğer sektörlerini denetlemediği gerekçesiyle gri listeye alan uluslararası suç izleme kuruluşu Mali Eylem Görev Gücü (FATF), bu kararından geri adım atmak üzere.

GÖZLER HAZİRAN AYINDAKİ TOPLANTIDA

Şubat ayında Türkiye'ye ilişkin açıklama yapan FATF, ülkenin eylem planını büyük ölçüde tamamladığını ve yerinde bir değerlendirme yapılması gerektiğine dair bir ilk tespitte bulunduğunu belirtmişti. FATF, Türkiye'nin gri listeden çıkıp çıkmayacağını 28 Haziran'da gerçekleştireceği genel kurulunda karara bağlayacak.

Ekonomide taşlar yerine oturuyor! Uluslararası suç izleme kuruluşu FATF, Türkiye'yi gri listeden çıkarmaya hazırlanıyor

GRİ LİSTEDEN ÇIKILMASI HALİNDE TL DEĞER KAZANACAK

Karar verilmeden önce Mali Eylem Görev Gücü, Türkiye'nin gri listeden çıkıp çıkmaması ile ilgili rapor hazırlamaya başladı. Raporun FATF'in genel kurulunda alacağı kararda etkili olması bekleniyor.

FATF, Türk yetkililerle Türkiye'nin gri listede kalmasına neden olan kara para aklama ve yasa dışı finansmanla ilgili gelişmeleri ele aldığı toplantılar gerçekleştirdi. Türkiye'nin haziran ayında gri listeden çıkması halinde, Türk Lirası değer kazanacak, TL varlıkları güçlenecek.

GRİ LİSTEDE 20 ÜLKE DAHA VAR

FATF'ın gri listesinde Türkiye dışında 20 ülke daha yer alıyor. IMF araştırmaları, gri listeye alınmanın yabancı bankalar ve yatırımcılarla olan ilişkilerinin gerilmesine yol açabileceğini gösteriyor.

Bakmadan Geçme